Читај ми!

Nemačka protiv nabujalih reka

Poplavni talas na reci Labi kreće se ka severu Nemačke, a u pokrajinam Brandenburg i Šlezvig Holštajn se postavljaju zaštitni bedemi od džakova sa peskom. Mediji javljaju da nadležne službe i vojska nisu ni blizu obuzdavanja nabujalih reka.

Vodeni talas se valja ka nemačkom severu i pokrajine Brandenburg i Šlezvig Holštajn se pripremaju za odbranu od poplava, a mediji javljaju da u pojedinim delovima istočne i severne Nemačke poplava nije ni iz daleka savladana.

U Brandenburgu, Donjoj Saksoniji, Meklenburg Prednjoj Pomeraniji i Šlezvig Holštajnu dobrovoljci, angažovani u spasu od katastrofalnih poplava, opasnijih nego onih iz 2002. godine, se nadaju da će milionima džakova peska zauzdati reke, a mediji ističu da je noćas situacija na poplavljenim terenima i dalje bez promena.

U Gornjoj Saksoniji su giganske količine vode potražile nove puteve kod Fišbeka u blizini Štendala, gde je jedna brana juče provaljena, tako da je vojska iz helikoptera mora da baca džakove peska, kako bi se Laba savladala.

U celoj zemlji angažovano je i oko 9.000 nemačkih vojnika, saopštio je Bundesver.

U pokrajini Brandenburg je situacija i dalje napeta, a u Prignicu se danas očekuje vrh vodenog talasa Labe od čak 8,20 metara, što će biti istorijski rekord. Tu je prosečni nivo Labe 2,77 metara.

U Lauenburgu, u Šlezvig Holštajnu, najsevernijoj nemačkoj pokrajini, smeštenoj na granici prema Danskoj pripremaju se ljudi na vrh vodenog talasa Labe, koji će biti, prema prognozama, u četvrtak.

Kritični nivo od 9,30 Laba je tu već dosegla, a od danas je nivo 9,56 metara, što je čak pet metara više od normalnog nivoa, prenose mediji.

U Meklenburg Prednjoj Pomeraniji je između poplavljenih regiona Demic i Bojcenburg proglašena zabranjena zona i oni, koji ne pripadaju snagama u angažmanu, ne smeju tu da se zadržavaju, prenose mediji.

U Donjoj Saksoniji je Laba juče dostigla najviši nivo, a u pogođenim regionima Liho Danenberg i Lineburg će se i narednih dana voda zadržati na visokom nivou

Iz nemačkog saveza gradova i opština zatražili su novu, efikasniju zakonsku regulativu u oblasti zaštite od poplava, prenose mediji.

Kada je reč o nemačkim političarima, koje je poplava ''pogodila'' u sred izborne kampanje, pred savezne izbore, zakazane za 22. septembar, oni se nalaze u stalnom angažmanu i obećanjima pomoći ugroženom stanovništvu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи