Читај ми!

Nestao uzbunjivač CIA

Bivši radnik CIA Edvard Snouden, koji je otkrio aferu o špijuniranju preko interneta, od juče nije na poznatoj adresi u Hong Kongu. Čovek koje je otkrio američki program špijuniranja interneta u potrazi za zemljom koja će mu dati azil. Iz Kremlja poručuju da je Rusija spremna da razmotri zahtev za davanje azila Snoudenu. Postupak bivše radnika CIA Džulijan Asanž opisao kao "herojski".

Edvard Snouden, američki stručnjak koji je obelodanio dokaze kako američke tajne službe i američka vlada prate svaki korak svih internet korisnika, koristeći Fejsbuk, Gugl i Skajp, nekoliko dana pošto je izašao u javnost, odjavio se iz hotela u kome je boravio i otišao na nepoznatu lokaciju.

Snouden od juče nije na poznatoj adresi u Hong Kongu. Jedino je poznato da je taj bivši radnik CIA u potrazi za zemljom koja će mu dati azil, a spomenuo je da bi mogao da bude na Islandu.

Međutim, da bi uopšte mogao da zatraži azil Islanda, uslov je da u tom trenutku bude na njihovoj teritoriji. Snouden je, inače, presnimio tajna dokumenta dok je radio u kancelariji Nacionalne bezbednosne agencije na Havajima.

Posle prvobitne vesti da je Snouden u jednom hotelu u Hong kongu, iz Bele kuće je rečeno da postoji ugovor o ekstradiciji sa Hong Kongom od 1998. godine, ali da u ovom trenutku ne želi da spekuliše da li će izručenje biti zatraženo.

U međuvremenu, zvaničnici Evropske unije najavili su da će tražiti od američkih kolega na ministarskom sastanku u Dablinu objašnjenje o internet špijuniranju. U borbi protiv terorizma, neophodna je ravnoteža između privatnosti i bezbednosti, poručuje Vašington.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da je legalno postojanje programa za nadzor podataka o mogućim terorističkim pretnjama iz inostranstva i da se sprovođenje tih programa nadgleda.

Istovremeno, Velika Britanija poriče da je tajno, uz pomoć američke Agencije za nacionalnu bezbednost, prikupljala podatke od američkih internet-giganata.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Vilijam Hejg kaže da su te optužbe  neosnovane.

"Naše obaveštajne službe poštuju britanske zakone, čak i kada dobijamo podatke iz inostranstva", naglašava Hejg.

Na izveštaje da su američke vlasti pristupale mejlovima i drugim ličnim podacima vodećeh Internet kompanija reagovali su i poslanici EP, koji su zapretili da će poništiti sporazume sa SAD o razmeni podataka.  

Kompanija "Gugl" zatražila je od vlade SAD dozvolu da objavi više detalja o zahtevima američkih vlasti za elektronskom poštom i drugim podacima s interneta.  

Kompanija "Buz Alen" otpustila Snoudena

Američka vojna konsultantska kompanija "Buz Alen" saopštila je da je otpustila Edvarda Snoudena.

"Snouden, koji je godišnje zarađivao 122.000 dolara, otpušten je 10. juna 2013. godine zbog toga što je prekršio etički kodeks i poslovnu politiku firme", poručila je kompanija u saopštenju.

Firma saopštava da su novinski izveštaji o tome da je Snouden dostavljao poverljive informacije šokantni i da, ako su tačni, predstavljaju teško kršenje kodeksa ponašanja i suštinskih vrednosti kompanije.

Prema ranijim izveštajima, Snouden je zarađivao 200.000 dolara godišnje, a iz saopštenja kompanije "Buz Alen" nije jasno da li je to tačno niti da li je Snouden dobijao bonuse na platu od 122.000 dolara.

Kompanija je saopštila da će sarađivati sa američkim vlastima u istrazi o narušavanju bezbednosti u Agenciji za nacionalnu bezbednost, gde je Snouden radio protekla tri meseca kao predstavnik "Buz Alena".

Asanž: Herojski postupak Snoudena 

Džulijan Asanž, osnivač sajta "Vikiliks" koji je objavio na hiljade tajnih depeša Stejt departmenta, posavetovao je Edvarda Snoudena, glavnog aktera razotkrivanja afere internet špijuniranja koje sprovodi američka vlada, da ode u Latinsku Ameriku.

"Latinska Amerika je u poslednjih 10 godina pokazala da zaista napreduje po pitanju ljudskih prava. Tamo postoji duga tradicija azila", rekao je Asanž za Si-En-En iz ekvadorske ambasade u Londonu.

Asanž je i sam zatražio azil u Ekvadoru, koji su mu ekvadorske vlasti i odobrile avgusta prošle godine, ali britanske vlasti su saopštile da che ga uhapsiti čim kroči iz ambasade.

Džulijan Asanž je Snoudenov postupak opisao kao herojski, i takođe dodao da nema opravdanja što je ovaj program držan u tajnosti.

"Niko nije prihvatio i dao Baraku Obami mandat da pokrene program nadgledanja maltene svake osobe u svetu", rekao je Asanž.

U međuvremenu i korisnici interneta u Kini su podržali Snoudena, a mnogi su zatražili da Hong Kong odbije da ga izruči SAD ukoliko to bude zatraženo.

"On je hrabar. Pravi borac za ljudska prava, sada kada je u Kini treba da ga zaštitimo", napisao je jedan od korisnika interneta u Pekingu Sjaodong Vang.

"Dobrodošao u Kinu", napisao je drugi, prenosi Si-En-En

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи