Читај ми!

Demonstranti prkose Erdoganu

Hiljade demonstranata se deseti dan okupljaju na ulicama Istanbula, Ankare i Izmira. Premijer Redžep Tajip Erdogan rekao da su to "pljačkaši i ekstremisti, koji kuju organizovanu zaveru unutar i van zemlje". Do sada u demonstracijama poginulo četvoro ljudi, a skoro 5.000 ih je povređeno u sukobima s policijom.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan krenuo je danas u verbalnu kontra-ofanzivu prema nekoliko desetina hiljada demonstranta koji već deset dana traže njegovu smenu.

Okupljenima u ulicama Istanbula, Ankare i Izmira, Erdogan je rekao da su to "pljačkaši i ekstremisti, koji kuju organizovanu zaveru unutar i van zemlje".

Demonstranti ne nameravaju da odustanu od protesta i pozivaju premijera da podnese ostavku.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozvala je na prekid nasilja tokom protesta u i zatražila istragu o slučajevima u kojima je policija preterano reagovala.

Turski premijer se juče pojavio u nekoliko televizijskih emisija, kako bi zauzeo ceo medijski prostor, prenose svetske agencije.

"Bili smo strpljivi i još smo, ali strpljenje ima granice. Nećemo da se obračunavamo s marginalnim grupama, već imamo odovornost prema narodu... Narod nas je doveo na vlast i on sam može da nas otera", rekao je turski predsednik.

Kako je saopštio zamenik premijera Bulent Arinc, Erdogan će u sredu razgovarati sa vođama protesta koji su pozvali premijera da se sastane s njima, na šta je on pristao. 

Demonstranti se već deseti dan, pored trga Taksim u Istanbulu, nalaze i u čuvenom parku Gezi, gde premijer želi da izgradi komercijalni centar, što je pokrenulo talas uličnih protesta, prvenstveno u Istanbulu, koji će se potom, nakon grube policijske akcije, pretvoriti u tekuće antivladine proteste.

Demonstranti optužuju konzervativnu vladu, koja je na vlasti od 2002. godine, da je autoritarna i da islamizira sekularnu tursku državu.

Tokom demonstracija do sada je poginulo četvoro ljudi, a skoro 5.000 ih je povređeno u sukobima s policijom.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво