Читај ми!

Poplave u centralnoj Evropi

Dunav, Laba i njihove pritoke zbog viskog vodostaja ugrožavaju jugoistočni i istočni deo srednje Evrope. U Nemačkoj su ugroženi gradovi na istoku zemlje. Drezden poplavljen. Beč i Bratislava se spremaju za poplavu, u Pragu je najteže prošlo a u Budimpešti je zbog nadošlog Dunava proglašena uzbuna. Poplave su do sad uzele najmanje deset života.

Dunav, Laba i njihove pritoke zbog viskog vodostaja ugrožavaju srednju Evropu. U Nemačkoj su ugroženi gradovi na istoku zemlje. Drezden, Beč i Bratislava se spremaju za poplavu, u Pragu je najteže prošlo a u Budimpešti je zbog nadošlog Dunava proglašena uzbuna. Poplave su do sad uzele deset života.

Vodostaj Dunava u Austriji danas će dostići vrhunac u Beču, dok okolnim gradovima preti dalji porast vodostaja. Jedan most u Beču je poplavljen od juče, kao i neki restorani nadomak Dunava, dok bi mreža posebne kanalizacije trebalo da spase grad od poplave. Od početka poplava u Austriji dve osobe su poginule, a dve nestale. Plovidba Dunavom je zabranjena.

Slovačka na svom delu toka Dunava očekuje da poplavni talas iz Nemačke i Austrije bude kao tokom razorne poplave 2002. godine. Gradonačelnik Bratislave Milan Ftačnjik proglasio je juče vanredno stanje.

U četvrtak uveče u Bratislavi se očekuje poplavni talas iznad deset metara, dok je Dunav jutros dostigao vodostaj od 9,68 metara, što hidro-meteorolozi procenjuju kao "stogodišnju poplavu".

"U Bratislavi nema potrebe da se evakuišu građani. Mobilne barijere i nasipi bi trebalo da izdrže, naveo je gradonačelnik Ftačnjik.

Vatrogasci i spasioci su razmestili vozila, čamce i pumpe duž celog toka Dunava kroz Slovačku.

Vlada je poslala u pomoć 350 vojnika, a premijer Robert Fico je obećao da će se naći još novca ako zatreba.

Kriza koja od nedelje traje u slivu reke Vltave u Češkoj, prelila se u reku Labu koja poplavnim talasom s vodostajem kao u najvećoj poplavi 2002. godine, sada ugrožava sever Češke.

U Pragu koji je izbegao poplavu svog istorijskog centra, ovog puta su se ulice u četvrtima uz reku pretvorile u kanale.

Prag je ovog puta izbegao poplavu svog istorijskog centra, a ulice u četvrtima uz reku se nisu pretvorile u kanale.

Pošteđen je i metro u koji je Vltava provalila i demolirala ga u poplavi 2002. godine. Vodostaj Vltave u Pragu je jutros niži za čitav metar, te metro ponovo saobraća, osim u najužem centru.

Borba s poplavnim talasom preselila se nekoliko desetina kilometara na sever, u Mnjelnjik, na ušcu Vltave u Labu gde voda na nekim mestima probija improvizovani nasip i preti da poplavi niže četvrti odakle je stanovništvo evakuisano.  

Evakuisan je još ranije i Terezin, bivši nacistički koncentracioni logor i istoimeni gradić koji se 2002. godine iznenada obreo u velikom jezeru.

U Usti nad Labom reka je već prešla vodostaj od 10 metara koji mogu da zadrže mobilne barijere i počela je da se preliva preko njih.

Zatvoreni su mostovi, poplavljeni prilazni putevi, a jedina veza između dve obale su vozovi.

U poplavama u Češkoj za četiri dana je poginulo osmoro ljudi, više od 8.000 je napustilo domove, a sa nabujalim rekama bori se 14.000 vatrogasaca i 1.300 vojnika.

Uzbuna je proglašena u Budimpešti koja se priprema za rast vodostaja Dunava veći od rekordnog iz 2002. godine kada su Srednju Evropu pogodile katastrofalne poplave.

"Po poslednjim podacima, veliki vodostaj će doći u ponedeljak, sa nivoom od 875 santimetara", saopštilo je Ministarstvo unutrašnih poslova Mađarske.

"Masa vode koja nam dolazi je ogromna i predstavlja pravu pretnju za ljudske živote, ali možemo sve da zaštitimo ako radimo dobro", rekao je premijer Viktor Orban i dodao da je narednih dana moguća evakuacija stanovništva.

Orban je rekao da je za pružanje pomoći već spremno 3.600 policajca i 8.000 vojnika.

Evropska komisija obećala je Nemačkoj, Austriji i Češkoj, teško pogođenim poplavama pomoć iz specijalnog Fonda solidarnosti koji je Evropska unija formirala posle poplava u Srednjoj Evropi 2002. godine.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво