Читај ми!

Sirija, "migovi" umesto S-300!

Moskva nije isporučila rakete zemlja-vazduh S-300 režimu Bašara el Asada, javljaju mediji i navode da, ako uopšte i bude isporuka, one neće stići u Siriju pre jeseni. Rusija će Siriji isporučiti više od 10 aviona MiG-29M/M2, najavljuje direktor ruske "MiG korporacije".

Rusija još nije isporučila Siriji rakete zemlja-vazduh S-300, javili su ruski mediji. Najverovatnije neće biti isporuka pre jeseni. Direktor "MiG korporacije" najavio da će Siriji biti isporučeni avioni MiG-29M/M2.

Mada je predsednik Sirije Bašar el Asad juče nagovestio da je Sirija od Rusije već dobila rakete, dnevnici Vedomosti i Komersant su danas, pozivajući se na izvore iz vojno-industrijskog kompleksa, javili da to nije istina - isporuke još nije bilo.

Vedemosti navodi da nije sigurno da će oružje, čija je vrednost prema ugovoru iz 2010. godine milijarda dolara, uopšte biti isporučeno ove godine.

"Isporuka šest raketa S-300, predviđena ugovorom iz 2010. godine, biće realizovana tek u drugom tromesečju 2014. godine", piše Komersant.

Izvor Vedemosti je rekao i da uprkos činjenici da ruske vlasti naglašavaju da su spremne da realizuju ugovor iz 2010. godine, nije sigurno da će do isporuke i doći.

Istovremeno, direktor "MIG korporacije" Sergej Korotkov rekao je da Rusija prodaje Siriji više od 10 borbenih aviona MiG-29M/M2, koji će biti isporučeni u skladu sa ugovorom.

Sirijska delegacija je u Moskvi da bi utvrdila detalje ugovora, rekao je Korotkov novinarima, javlja DPA.

Pre četiri dana, EU je ukinula embargo na isporuke oružja Siriji, čime je članicama omogućila da naoružavaju tamošnje pobunjenike koji nastoje da obore Asada i njegovu vladu, kojima je Rusija glavni saveznik.

Moskva je, odmah nakon ukidanja embarga, najavila da će, zarad sprečavanja da sirijski konflikt preraste u nekontrolisani regionalni sukob, isporučiti Asadu sisteme S-300, ali zapadni eksperti nisu bili uvereni da će se ti projektili brzo naći u rukama vladinih snaga.

Istovremeno, Izrael je upozorio Moskvu i Damask da S-300 pokriva i vazdušni prostor te države, pa će ga uništiti čim bude dopremljen.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво