Pariz, marš protiv gej brakova

Zbog nedavno usvojenog zakona kojim se legalizuju homoseksualni brakovi, masovni protesti u Francuskoj. Oko 4.500 policajaca obezbeđivalo skup.

Desetine hiljada ljudi protestovalo je u Parizu protiv novog zakona o istopolnim brakovima, a policija je bila u pripravnosti zbog upozorenja da bi desničari mogli da se umešaju u demonstracije i izazovu nerede.

Demonstranti su duvali u pištaljke i trube, mašući tradicionalnim ružičastim i plavim zastavama, a na jednoj od parola, koje su nosili, pisalo je: "Da, ljudskom dostojanstvu".

Jedan muškarac odeven u crno sa kosom u ruci i maskom sa likom predsednika Fransoa Olanda stajao je pored kovčega u kome je ležala lutka odevena kao Marijana, simbol Francuske, preneo je AFP.

Oko 4.500 policajaca je mobilizovano radi obezbeđivanja ovog skupa, čiji su učesnici doputovali u Pariz iz svih delova Francuske, specijalno unajmljenim vozovima i autobusima.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Manuel Vals upozorio je da bi pripadnici takozvane grupe "Ultras", od kojih su mnogi iz redova krajnje desnice, mogli da se infiltriraju u protest i izazovu nerede i savetovao roditelje da ne vode decu sa sobom.

Mnogi učesnici protesta su, međutim, ignorisali ovo upozorenje i poveli decu, kao i na prethodnim demonstracijama.

Pristalice i protivnici zakona o gej brakovima počeli su da protestuju prošle jeseni kada je francuska vlada usvojila zakon, koji je zvanično stupio na snagu 18. maja.

Današnji protest u organizaciji pokreta Protest za sve, podeljen je na tri šetnje čiji će se učesnici spojiti na istorijskom mestu Palata invalida u centru Pariza.

Prvi gej brak u Francuskoj treba da bude sklopljen u sredu u Monpeljeu, koji je samoproklamovana prestonica gej kulture u Francuskoj, naveo je Rojters.

Francuska, tradicionalno katolička zemlja, ispratila je 13 drugih država, uključujući Kanadu, Dansku, Švedsku i odnedavno Urugvaj i Novi Zeland, omogućavajući osobama istog pola da se venčavaju.

U Sjedinjenim Američkim Državama, Vašington i još 12 država su legalizovali istopolne brakove.

U Poljskoj, oko 10.000 demonstranata marširalo je u znak solidarnosti sa Francuzima, radi odbrane tradicionalne porodice.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 27. maj 2013, 10:45) - anonymous [neregistrovani]

svaka čast

Svaka im čast na mirnom i dobro organizovanom protestu.