Читај ми!

Kina i Indija, unapređenje saradnje

Dobre veze Kine i Indije ključne su za mir u svetu, poručili su u Nju Delhiju, premijeri Li Kećijang i Manmohan Sing. Poseta kineskog premijera Indiji imala za cilj jačanje poverenja i unapređenje saradnje.

Premijeri Kine i Indije, Li Kećijang i Manmohan Sing su, posle sastanka u Nju Delhiju, poručili da su dobre veze Kine i Indije ključne.

To što je Li izabrao Indiju za prvu stanicu svoje prve turneje otkako je izabran za premijera, ukazuje na veliki značaj koji Peking daje odnosima sa svojim susedom.

Njegova poseta imala je tri cilja - jačanje poverenja, unapređenje saradnje i okretanje budućnosti.

Sastanak na vrhu bio je prilika da se prevaziđu razlike i prednost da saradnji. Potpisano je osam sporazuma, a data su i obećanja da će raditi zajedno za regionalnu stabilnost i ekonomski rast Kine i Indije.

"Imamo daleko više zajedničkih interesa nego razlika. Bez razvoja Kine i Indije, Azija neće postati jaka i svet neće postati bolje mesto", poručio je kineski premijer Li Kećijang.

Samo nekoliko dana uoči posete, ponovo su izbile tenzije na granici između dve zemlje, pošto je Indija optužila kinesku armiju da je ušla 20 kilometara u teritoriju u oblasti Himalaja, koju ona smatra svojom.

Dvojica lidera kažu da je mir ključan i da treba postići sporazum za rešavanje graničnog spora, zbog kojeg su dve zemlje zaratile 1962. godine.

"Mi smo partneri, a ne konkurenti. Želimo da postignemo dogovor o teritorijalnom rešenju koje će biti pravedno, razumno i uzajamno prihvatljivo", rekao je premijer Indije Manmohan Sing.

Kina je drugi po veličini trgovinski partner Indije, prošle godine razmena je iznosila 66,5 milijardi dolara, a plan je da do 2015. dostigne 100 milijardi dolara.

Dve zemlje, koje same predstavljaju više od trećine stanovništva na planeti, žele da postanu pogonska snaga svetske ekonomije i spremne su da formiraju novi način saradnje azijskih zemalja.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво