Читај ми!

Celo selo za nekoliko hiljada evra

Procenjuje se da u Španiji ima oko 3.000 napuštenih sela, a neka od njih se mogu kupiti preko interneta po veoma niskim cenama. Najčešći kupci su stranci, pre svih penzioneri Britanci. Tako je penzionisani inženjer Najl Kristi kupio celo selo za 45.000 evra.

U Španiji ima sve više napuštenih sela, a razlozi za to su isti kao i u Srbiji - loša ekonomska perspektiva, višegodišnja recesija i sve starija populacija. Po veoma niskim cenama, kuće i zemljišta sada kupuju stranci, pre svih penzioneri Britanci.

Negativni demografski podaci i stalne migracije iz jednog od najsiromašnijih delova zemlje, ispraznili su na stotine malih seoskih okućnica. Selo Taramundi u oblasti Galicije, na severu Španije doživelo je takvu sudbinu.

Tokom desetogodišnjeg ekonomskog prosperiteta te zemlje, bogati Španci su kupovali čitava sela. Stvari su se pogoršale zbog stagnacije nacionalne privrede i ogromne stope nezaposlenosti.

Sada su mahom stranci ti koji žele da dođu u posed objekata, po izuzetno povoljnoj ceni. Penzionisani britanski inženjer Najl Kristi, jedan je od njih. Kupio je nekoliko kuća koje će obnoviti i iznajmljivati kao apartmane za odmor.

"Selo je bilo potpuno napušteno. Tri decenije tu nije bilo nikoga, pa me je čekalo dosta posla. Nisam mogao da verujem kada sam čuo cenu - celo selo za samo 45.000 evra", rekao Kristi.

Pepe Rodil radi kao prodavac za jedan od najuspešnijih španskih internet sajtova, putem kojeg se prodaju napuštena sela. Ipak, problem predstavlja veliki broj vlasnika, nekada rasutih po celoj planeti, što Rodilu stvara glavobolje.

"Jedno selo može imati, na primer, 17 vlasnika koji žele da ga prodaju, a trojica se protive. Prilikom prodaje svi žele da obezbede najveću cenu. Najveći problem mi je da obezbedim da se svi slože", objašnjava Rodil.

Iako lokalno stanovništvo nije previše zadovoljno zbog dolaska stranaca, gradonačelnik mesta Pontenovo nema dileme. On smatra da je to od vitalne važnosti za ponovno naseljavanje napuštenih sela.

"Pretpostavljam da svaka gradska vlast situaciju vidi na svoj način, ali bih definitivno podržao ovu inicijativu, posebno u Galiciji i Asturiji, gde su izraženi problemi smanjenja broja stanovnika i emigracije. Dolaskom stranaca se obnavljaju kuće i održava životna sredina", kaže gradonačelnik Ponteneva Dario Kampos.

Španski Nacionalni statistički biro procenjuje da u zemlji ima više od tri hiljade nenaseljenih sela, od čega je oko hiljadu i po u Galiciji. Od toga je, međutim, veoma mali procenat na prodaju, a stranci trenutno čine čak 90 odsto potencijalnih kupaca.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи