Читај ми!

Istraga, razgovori braće Tsarnajev o džihadu

Ruske specijalne službe predale vlastima SAD-a snimke razgovora braće Džohara i Tamerlana Tsarnajeva u kojima ima uvijenog pominjanja džihada, javlja AP.

Vlastima SAD-a ruske specijalne službe predale snimke razgovora braće Džohara i Tamerlana Tsarnajeva, koji se sumnjiče za nedavni teroristički akt na međunarodnom maratonu u Bostonu. U snimcima ima uvijenog pominjanja islamskog svetog rata džihada, javila je agencija Asošijeted pres, pozivajući se na anonimne izvore u američkim specijalnim službama.

Prema podacima agencije, na jednom od snimaka je razgovor jednog od braće sa njihovom majkom Zubejdat iz 2011. godine, a na drugoj traci je njen razgovor sa drugim žiteljem juga Rusije protiv kog Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu.

Specijalne službe SAD-a ranije su proveravale podatke o tome da bi Tamerlan mogao biti povezan sa Doku Umarovom, jednim od lidera ekstremističke ilegale koji je 2011. godine preuzeo odgovornost za teroristički akt na moskovskom aerodromu Domodedovo i, prema istražiteljima, nalazi se iza mnogih terorističkih akata u Rusiji, navodi ruska agencija Itar Tas.

Drugi detalji o predatim materijalima se ne navode.

Ministar pravde SAD-a Erik Holder odbio je da komentariše vesti o snimcima jer istraga još nije završena.

Zubejtad Tsarnajeva trenutno je u ruskoj republici Dagestan, a 25. aprila je obelodanjeno da je u SAD izdat nalog za njeno hapšenje zbog optužbi za krađu u prodavnici. Sledećeg dana ona je stavljena u američku antiterorističku bazu podataka.

RIA Novosti prenosi da američke vlasti sumnjiče Zubejdat da je ona mogla da podstakne starijeg sina Tamerlana na radikalni islam.

Bombaši prošli obuku pre napada?

Predsednik američkog Komiteta za nacionalnu bezbednost Majkl Mekol rekao je da veruje da su braća Džohar i Tamerlan Tsarnajev prošli neku vrstu obuke za izvršenje napada.

Mekol je naveo da tip naprave, korišćen u bombaškom napadu u Bostonu, odnosno ekspres lonci napunjeni ekserima, kao i sofisticiranost oružja, pokazuju da su osumnjičeni prošli obuku, prenela je agencija AP.

Militanti u Avganistanu, Indiji i Pakistanu često koriste ručno izrađene bombe sa kućištem od ekspres lonca, a jemenska filijala Al-Kaide je jednom na internetu objavila uputstvo kako napraviti takvu bombu.

Mekol je u emisiji "Foks njuz sandej", na američkoj televiziji "Foks", takođe rekao kako misli da je majka osumnjičenih igrala "veoma značajnu ulogu" u procesu radikalizacije svojih sinova i da, ukoliko se ona vrati iz Rusije u SAD, biće privedena na saslušanje.

Tamerlan je 19. aprila preminuo u bolnici od rana zadobijenih u razmeni vatre s policijom, dok Džoharu, koji je prebačen iz bolnice u zatvor, preti smrtna kazna.

U Bostonu su 15. aprila na finišu maratona odjeknule dve eksplozije u kojima su poginule tri osobe a više od 200 je ranjeno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво