Читај ми!

Na pomolu nova smrtonosna epidemija

Stopa smrtnosti novog ptičjeg gripa koji se širi Kinom iznosi 20 odsto. Tip H7N9 mutira osam puta brže nego drugi virusi influence, smatraju kineski naučnici. Na Dalekom istoku vlada zabrinutost da bi novi virus uskoro mogao da počne da prelazi sa čoveka na čoveka i proširi se čitavim regionom, pa i svetom.

Nova vrsta ptičijeg gripa, koji se širi Kinom, mutira osam puta brže od prethodnih a stopa smrtnosti iznosi 20 odsto. Na Dalekom istoku strahuju da bi tip H7N9 mogao uskoro da počne da se prenosi sa čoveka na čoveka i proširi se čitavim regionom, pa i svetom.

Dvadeset osoba je preminulo, a 102 su zaražene novim tipom ptičjeg gripa u Kini, javljaju mediji u toj zemlji.

Prvi slučajevi obolelih od novog lanca ptičjeg gripa, koji je označen kao H7N9, zabeleženi su u najmnogoljudnijem kineskom gradu Šangaju pre nekoliko nedelja, a najnoviji slučajevi otkriveni su na severu zemlje u provinciji Šandong i prestonici Pekingu.

Za sada, većina obolelih su osobe koje su neosporno imale kontakt sa živinom i golubovima, tako da se veruje da se novi virus još uvek ne širi sa čoveka na čoveka, već samo sa ptica na čoveka.

Istraživači Južnokineskog univeziteta za nauku i tehnologiju u Šendženu, međutim upozoravaju da H7N9 mutira čak osam puta brže nego drugi virusi gripa, što pretstavlja veliku potencijalnu opasnost, jer takve brze promene mogu da znatno otežaju razvoj efikasne vakcine i pojačaju štetnost virusa koji već sada ima stopu smrtnosti od 20 posto.

Oni su, takođe, izjavili da zbog malog broja uzoraka koje su imali na raspolaganju za ispitivanje ne mogu da predvide u kom smeru će virus dalje mutirati, odnosno, da li će uskoro steći sposobnost da prelazi sa čoveka na čoveka, da li će postati još ubitačniji ili, pak, relativno bezopasan.

Stoga u Kini i celoj istočnoj Aziji rastu neizvesnost i zabrinutost da bi H7N9 mogao da se razvije u neželjenom smeru, odnosno, da počne da prelazi sa čoveka na čoveka i proširi se ovim mnogoljudnim i gusto naseljenim regionom kao stihija.

Kineski mediji javljaju i da je prilikom ispitivanja uzoraka krvi osoba koje su bili u blizini zaraženih ptica i ljudi, otkriven slučaj gde, uprkos prisustvu virusa u krvi, osoba nije razvila simptome gripa, što može biti otežavajuća okolnost u smislu prevencije širenja, ali i pružiti ideje o načinu na koji bi se mogla razviti vakcina.   
 
Brzo reagovanje vlasti donosi nadu

Istočnu i jugoistočnu Aziju pre desetak godina ozbiljno je uznemirio ptičji grip tipa H5N1 koji je odneo najmanje oko 370 života, a veliki strah su prouzrokovale i epidemije sarsa i svinjskog gripa. Ove epidemije izbijale su u Vjetnamu, Hong Kongu i južnoj Kini.

Ovog puta kineske vlasti su brzo odreagovale, pa su već izvršeni preventivna klanja živine i golubova na više lokacija i obavljena potrebna razmena informacija sa Svetskom Zdravstvenom Organizacijom (SZO), čiji su eksperti već posetili Kinu.

Uzorci virusa, takođe, su poslati na izučavanje i u druge svetske laboratorije kao što je čuveni Centar za kontrolu bolesti i prevenciju u Atlanti, SAD.

Smatra se i da će kineska kompanija "Sinovak Biotek" koja je u prošlosti proizvela vakcinu protiv svinjskog gripa, biti u stanju da na eventualno traženje države brzo razvije vakcinu protiv H7N9, budući da već ima odgovarajuće dozvole u vezi gripa.

Stručnjaci procenjuju da je gubitak stočarske industrije u Kini nastao zatvaranjem prodavnica i tezgi, te klanjem životinja, već prešao dva milijarde dolara.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво