Optužnica protiv bostonskog bombaša

Američki državni tužilac Erik Holder podigao optužnicu protiv bombaša na bostonskom maratonu Džohara Carnajeva. Carnajev se terti za korišćenje oružja za masovno uništenje. Pošto je Carnajev "naturalizovani američki državljanin", ne može mu suditi pred vojnim komisijama, potvrdio portparol Bele kuće.

Bombaš na bostonskom maratonu Džohar Carnajev optužen je za korišćenje oružja za masovno uništenje i biće mu suđeno pred američkim federalnim sudom.

"Iako je naša istraga u toku, današnje optužbe doprinose uspešnom okončanju tragične nedelje za grad Boston i našu zemlju", rekao je američki državni tužilac Erik Holder, prenela je agencija AFP.

Carnajev (19), koji je teško ranjen tokom potrage i nalazi na intenzivnoj nezi bostonskog Medicinskog centra Bet Izrael, pojavio se prvi put pred sudijom u bolnici, gde mu je izrečena optužnica i mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom ukoliko bude osuđen, navodi američko ministarstvo pravde.

Bela kuća je saopštila da se Carnajevu neće suditi kao državnom neprijatelju pred vojnim sudom SAD-a, pošto je Čečen "naturalizovani američki državljanin" kome, prema američkom zakonu, ne može da se sudi pred vojnim komisijama, potvrdio je portparol Bele kuće Džej Karni, dodaje AP.

Karni je rekao da je odluku doneo Holder i ministarstvo pravde i da "ceo tim nacionalne bezbednosti podržava takvu odluku".

"I da budemo jasni - ne postoji alternativa za američkog građanina da mu se sudi pred vojnom komisijom po (američkom) zakonu", objasnio je Karni, navodi Rojters.

Sedam dana od dvostrukog bombaškog napada Boston obeležava traumatičnu nedelju sa minutom ćutnje za tri žrtve napada.

Lekari su saopštili da više od 180 ljudi povređenih u eksplozijama koji su stigli u gradske bolnice, "imaju dobre izglede za preživljavanje" i oporaviti se.

broj komentara 0 pošalji komentar