Читај ми!

Boston, FBI otkrio bombaša

Istražitelji na snimcima nadzornih kamera uspeli da identifikuju osumnjičenog za bombaški napad na Bostonskom maratonu, javlja Rojters. Najveća istraga u istoriji Amerike. Uključeno oko 1.000 istražitelja iz 30 agencija. U pismu upućenom Obami otkriven otrov. Prethodno je pismo premazano otrovom poslato i jednom američkom senatoru.

20.40 - Demantovani navodi Si-En-Ena da je osumnjičeni uhapšen i pritvoren, prenosi Rojters. 

19.20 - Istražitelji FBI otkrili osumnjičenog za bombaški napad u Bostonu, javlja Si-En-En. 

Američki istražni organi identifikovali su na snimcima nadzornih kamera osobu osumnjičenu za bombaški napad u Bostonu. Bezbednosne službe i policija pod ogromnim su pritiskom, zbog čega je angažovano oko 1.000 agenata iz 30 različitih agencija.

Iz gomile materijala koji je prikupljen u Bostonu zaključeno je da su eksplozivne naprave napravljene od ekspres lonaca napunjenih ekserima i metalnim kuglicama, ali još nema nikakvih informacija o mogućim počiniteljima ovog napada.

Istovremeno, na detaljnoj analizi je i platno sa ruksaka u kojima su, navodno, bile sakrivene bombe.

Crni ranci mogli biti ključ rešavanja ovog slučaja, ali agente FBI koji su u Boston došli iz sedišta Federalnog istražnog biroa u Kvantiku čeka ogroman posao jer moraju da pregledaju stotine sati snimaka bezbednosnih kamera, ali i ogromne količine materijala snimljenih mobilnim telefonima.

S obzirom da još uvek niko nije preuzeo odgovornost za napad, motiv predstavlja priličnu misteriju, pa je spektar "potencijalnih sumnjivaca" prilično širok.

Lokalini prodavac u Atlanti, u američkoj državi Džordžiji, povređen je sinoć kada je eksplodirao paket koji je otvorio. Mladić je prevezen u bolnicu sa teškim opekotinama ruku i nogu. Policija istražuje kako je došlo do eksplozije.

Istraga će pokazati da li je to slučajna podudarnost ili je ova eksplozija povezana sa eksplozijama u Bostonu.

Istražni organi saopštili su da su eksplozivne naprave korišćene u napadu u Bostonu napravljene od ekspres lonaca i metalnih predmeta.

Još uvek nije poznato ko stoji iza terorističkog napada, u kome je u ponedeljak ubijeno troje, a ranjeno više od 180 ljudi. Motiv napada i dalje je misterija. Policija je pronašla delove dve eksplozivne naprave.

"Verujemo da su kao eksplozivne naprave korišćeni ekspres lonci punjeni ekserima, metalnim opiljcima i kuglagerima. Sve je to bilo ili u tamnoj torbi ili u rancu koji je zbog sadržaja bio jako težak", navodi agent Ef-Bi-Aja Ričard Desloris.

Istražiteljima, koji proveravaju veliki broj dojava, pomoći će brojne videokamere koje su zabežile događaje pre i posle eksplozija. Kažu da je važno da svako ko je primetio nešto čudno pre maratona to i prijavi.

Američke vlasti umiruju javnost i kažu da nema naznaka da je napad deo neke veće zavere. Za lekare, koji su prvi stigli na mesto zločina, sada je najvažnije stanje 17 povređenih koji su u kritičnom stanju.

Doktor Džordž Velmaho kaže da neki pacijenti u telu imaju i do 40 delića eksploziva, ali da su svi lekarski timovi dobro uradili svoj deo posla.

Agencije prenose da je policija u Bostonu ponudila nagradu od 50.000 dolara za informaciju koja bi pomogla u hapšenju osumnjičenih. Predsednik Barak Obama obećao je da će napadače stići "ruka pravde". Pakistanski talibani, koji su pretili napadima na SAD, odbacili su odgovornost za napad.

Kineski konzulat u Njujorku je potvrdio da je jedna kineska studentkinja poginula u bombaškim napadima u Bostonu, javila je agencija AP. Zvaničnik konzulata, koji je insistirao na anonimnosti, potvrdio je da je poginula kineska državljanka, ali je odbio da je imenuje.

Dnevnik Šenjang ivning njuz je javio da se poginula kineskinja zove Lu Lingzi, pozivajući se na izjavu njenog oca. Osmogodišnji Martin Ričard i 29-ogodišnja Kristl Kampbel poginuli su u eksplozijama bombe nedaleko od cilja bostonskog maratona, do je oko 150 ljudi teže ranjeno.

Otrovno pismo za senatora

Američkom senatoru Rodžeru Vikeru poslato je pismo premazano otrovnom supstancom ricin čije prisustvo je utvrđeno laboratorijskom analizom, javlja Asošiejted pres.

Pismo je poslato na analizu iz centra za obradu pošte u Merilendu gde se, prema rečima stručnjaka za bezbednost koje citira AP, izvode svi mogući pregledi pre nego što se pošta prosledi dalje zvaničnicima u Vašingtonu.

Stručnjak za biološki terorizam Milt Lejtenberg je izjavio agenciji da je ricin veoma toksična supstanca koja se dobija od plodova iz kojih se dobija ricinusovo ulje i da je najotrovniji kada se udiše. Prema njegovim rečima ne postoji protivotrov.

Predstavnik Senata Terens Gejner je saopštio da pismo nije ni po čemu bilo sumnjivo na prvi pogled, ali na njemu nije bila adresa pošiljaoca. On je rekao da se centar za obradu pošte za senat pretražuje u okviru istrage o toksičnom pismu.

AP navodi da američke službe bezbednosti ispitiju jednu osumnjičenu osobu koja često šalje pisma senatorima.

Agencija podseća na slične incidente sa poštom u kojoj su se nalazile spore antraksa posle terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво