Читај ми!

Pjongjang odbio ponudu Seula

Ponuda Južne Koreje da razgovara o budućnosti zajedničke industrijske zone Kesong odbačena u Severnoj Koreji kao "besmislen i lukav gest". Pjongjang planira povlačenje 53.000 svojih radnika iz Kesonga. SAD i Japan ponudili nove pregovore kako bi se razrešila kriza u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga.

Severna Koreja odbila je ponudu Južne Koreje da razgovaraju o budućnosti zajedničke industrijske zone Kesong, nazivajući ponudu praznim političkim gestom. Pjongjang je najavio povlačenje 53.000 svojih radnika i obustavljanje operacija u Kesongu, početkom nedelje.

Seul je prošle sedmice pozvao Severnu Koreju da "dođe za pregovarački sto" kako bi bilo omogućeno funkcionisanje kompleksa koji predstavlja poslednji simbol ekonomske saradnje dva suseda na Korejskom poluostrvu i važan izvor prihoda za Severnu Koreju.

Međutim, Pjongjang je odbacio ponudu južnokorejskog ministra za ujedinjenje Rjo Kil-Džaea, rekavši da ona predstavlja "besmislen i lukav gest", čiji je cilj da se sakriju prave namere a to je invazija na Severnu Koreju, prenosi AFP.

"Smatramo da je ponuda prazan i besmislen čin", izjavio je portparol severnokorejskog Odbora za mirno ujedinjenje Koreje. On je rekao da prepreku za dijalog predstavljaju zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i njenog saveznika SAD i zahtev da Severna Koreja odustane od nuklearnih ambicija.

Nijedna strana nije dozvolila da prethodne krize utiču na fabrički kompleks, izgrađen 2004. godine, u kome se proizvodi razna roba - od cipela do satova i smatra se da predstavlja glavni faktor stabilnosti na Korejskom poluostrvu.

Ponuda za nove pregovore 

SAD i Japan ponudili su Severnoj Koreji nove pregovore kako bi se razrešila sve opasnija kriza u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga koji uključuje atomske bombe i balističke projektile.

Međutim, Tokio i Vašington zahtevaju od ove izolovane komunističke zemlje da prvo smanji sadašnje tenzije i vrati se poštovanju ranijih sporazuma.

Severna Koreja ima jasan kurs akcije koju može preduzeti u tom cilju, i u SAD će naći "spremne partnere" ako takav kurs bude sledila, rekao je novinarima u Tokiju američki državni sekretar Džon Keri posle susreta sa japanskim ministarom spoljnih poslova Fumiom Kišidom.

Kišida, koji se sa Kerijem pojavio na konferenciji za novinare, bio je eksplicitniji, rekavši da Severna Koreja mora da iskaže privrženost obavezama koje je ranije preduzela, uključujući one povodom svog nuklearnog programa i oslobađanja otetih stranaca.

Keri i Fumuo su se složili u vezi sa potrebom da se radi na denuklearizaciji Severne Koreje, i otvorili su vrata za direktne pregovore ukoliko se ispune određeni uslovi.

Za mirno rešavanje ovog problema juče su se u Pekingu založili Keri i lideri Kine.

Prema Kerijevim rečima, zadobijanje kineske podrške nije mala stvar ako se uzmu obzir istorijski jake vojne i ekonomske veze Pekinga sa Pjongjangom.

Keri je poručio da će svoja dva saveznika u dalekoazijskom regionu, Japan i Južnu Koreju, braniti po svaku cenu.

Tenzije su skočile posle niza apokaliptičnih pretnji Pjongjanga koje su odgovor na nove sankcije UN, uvedene Severnoj Koreji zbog lansiranja rakete dalekog dometa i treće nuklearne probe.

Uprkos tenzijama, u Pjongjangu se različitim manifestacijama obeležava 101. rođendan osnivača države Kim Il Sunga, u čiju čast se održava 26. maraton na kojem učestvuju i takmičari iz Ukrajine, Češke, Zimbabvea, Kenije i Etiopije.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи