Читај ми!

Vašington štiti saveznike od Pjongjanga

Predsednik SAD Barak Obama poručio da će Vašington preduzeti neophodne korake kako bi zaštitio svoj narod od napada Severne Koreje i ispunio obaveze prema saveznicima. Procena bezbednosnih službi je da bi Pjongjang upotrebio nuklearno oružje samo za očuvanje režima mladog lidera Kim Džong Una.

SAD će preduzeti diplomatske mere kako bi umanjio tenzije sa Severnom Korejom, rekao je predsednik Barak Obama. Vašington će učiniti sve što je neophodno kako bi zaštitio Ameriku i njene saveznike, poručio je predsednik SAD.

"Sada je trenutak da se prekine ratoborna retorika i da pokušamo da ohladimo uzavrelu atmosferu. Niko ne želi da vidi sukob na Korejskom poluostrvu", rekao je Obama novinarima za vreme sastanka sa generalnim sekretarom UN Ban Kimunom.

Obama je rekao da će Amerika nastaviti da pokušava da na diplomatski način reši neka od pitanja.

"Kao što sam rekao generalnom sekretaru, Sjedinjene Američke Države će preduzeti neophodne korake kako bi zaštitile svoj narod i ispunile svoje obaveze prema saveznicima u regionu", rekao je Obama.

Severna Koreja upozorila je da će izvesti raketne napade na ciljeve SAD i njihovih saveznika u severoistočnoj Aziji u znak odmazde zbog sankcija UN koje su joj uvedene posle lansiranja rakete u decembru i nuklearnog testa u februaru.

Generalni sekretar UN pozvao je Kinu i druge države koje imaju uticaj na Severnu Koreju da iskoriste taj uticaj za smanjivanje tenzija između Pjongjanga i međunarodne zajednice.

Ban Kimun pohvalio je SAD zbog "odmerenog" odgovora na provokativnu retoriku Severne Koreje.

U novom izveštaju Pentagona navodi se da Severna Koreja verovatno poseduje nuklearno oružje koje može biti lansiralno balističkom raketom.

U izveštaju se navodi da je oružje male pouzdanosti, što znači da možda ne bi ispravno funkcionisalo, a ne spominje se domet takvog oružja.

Direktor američke Nacionalne bezbednosti Džejms Klaper rekao je da lider Severne Koreje Kim Džong Un želi da pokaže Americi, svetu i svom narodu da ima "potpunu kontrolu u Severnoj Koreji" dok pokušava da izdejstvuje povlastice od međunarodne zajednice u budućim pregovorima.

Visoki bezbednosni zvaničnik rekao je da je procena bezbednosnih službi da bi Severna Koreja upotrebila nuklearno oružje samo za očuvanje Kimovog režima, ali da nisu sigurni šta se podrazumeva pod tim.

Kleper, kao i direktor Centralne obaveštajne agencije Džon Brenan saglasili su se na saslušanju pred komitetom da je teško pouzdano proceniti postupke novog severnokorejskog lidera, jer je kratko na vlasti.

Američki ministar odbrane Čak Hejgel danas je prethodno rekao da ne veruje da Severna Koreja, kao ni Iran imaju tehničkih kapaciteta da gađaju američko kopno nuklearnim oružjem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи