Читај ми!

Pjongjang, slavlje i pretnja ratom

U Severnoj Koreji stanovništvo slavi državne aprilske praznike i prvu godišnjicu dolaska na vlast Kim Džong Una dok njeno rukovodstvo preti SAD i Južnoj Koreji "totalnim ratom". Vašington na Korejsko poluostrvo poslao najjače lovce i bombardere.

Dok državni vrh Pjongjanga preti SAD i Južnoj Koreji "totalnim ratom" stanovništvo Severne Koreje slavi godišnjicu dolaska na vlast Kim Džong Una. Za naredne dane najavljeni su velika izložba cveća, predstave i koncerti, kao uvod u najveći državni praznik, 15. april - rođendan osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

SAD su na Korejsko poluostrvo poslale svoje najjače lovačke avione i bombardere, koji su spremni da dejstvuju na svaki uznemirujući znak iz Severene Koreje.

"Avioni su opremljeni tako da izbegavaju radare a mogu da nose nuklearno oružje", rekao je Herebert Karlajl, komandant pacifičke flote ratnog vazduhopolovstva SAD, prenosi AP.

Južna Koreja je, spremajući se za mogućnost da njen severni sused ispali projektil srednjeg dometa, stavila u pripravnost tri bojna broda - razarača, izviđački avion za rano upozoravanje i kopneni radarski sistem, rekao je u Seulu zvaničnik ministarstva odbrane koji je želeo da mu se ime ne spominje.

Veruje se da se Severna Koreja priprema za testiranje projektila tipa "musudan" dometa 3.500 kilometara koji prema rečima stručnjaka može da dobaci do vojnih postrojenja i baza SAD na Guamu i u Japanu.

Severna Koreja je danas ponovila da će trajno zatvoriti zajedničku industrijsku zonu Kaesong, okrivljujući za to "konfrontirajuću" politiku predsednice Južne Koreje Park Geun Hje.

Pjongjang je već povukao 53.000 radnika iz zone Kaesong dok je u kompleksu ostalo oko 300 menadžera i vlasnika manjih južnokorejskih firmi koji brinu o svojoj imovini.

Kina za uzdržanost, G8 da Pjongjang ne provocira

Kina je pozvala sve strane u severnokorejskoj krizi da preuzmu inicijativu i "preokrenu nastalu situaciju".

Kineski ministar inostranih poslova Hong Li rekao je da sve sučeljene strane ne bi trebalo da čine bilo kakav potez koji bi doveo do još većeg zaoštravanja.

"Naprotiv, sve strane u sukobu trebalo bi da preuzmu jaču inicijativu i naprave radikalan zaokret u odnosima", izjavio je Li.

Nuklearna kriza u Severnoj Koreji jedna je od glavnih tema sastanka ministara spoljnih poslova vodećih zemalja sveta G8 koji se održava u Londonu.

Nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele izjavio je da su provokacije Severna Koreja neprihvatljive i da su "svi ministri uvereni da eskalacija ratne retorike mora da se završi'', prenela je agencija AP . 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи