Читај ми!

Uzbuna u Južnoj Koreji

Seul i Vašington u pripravnosti zbog najave Pjongjanga da je sve spremno za lansiranje rakete. Severna Koreja "klizi veoma blizu opasne crte", kažu u Pentagonu.Švajcarska hoće da bude posrednik u dijalogu Severne Koreje i SAD.

Pjongjang je saopštio da je sve spremno za lansiranje balističke rakete, a Južna Koreja i Sjedinjene Države podigle su nivo pripravnosti na najviši stepen, u slučaju napada. Severna Koreja ponovo je upozorila strance da napuste poluostrvo ili preduzmu mere predostrožnosti. Seul apeluje na Moskvu i Peking da umire ratoborni Pjongjang.

Sva je prilika da će Pjongjang preći sa reči na dela dok se priprema za obeležavanje godišnjice rođenja lidera severnokorejskog komunističkog režima Kim Il Sunga 15. aprila - upozorava Seul. Najmanje jedna raketa, koja još nije testirana - puni se gorivom, a sever raspoređuje raketne transportere na istočnoj obali.

"Svakog trenutka mogu da lansiraju nekoliko raketa. Verujemo da je reč o projektilu Musadan. Domet mu je tri i po hiljade kilometara, ali dokle će leteti - zavisi od Severne Koreje", kaže ministar spoljnih poslova Južne Koreje Jun Bjungse.

Združene južnokorejske i američke snage u regionu, samo su na stepen od ratnog stanja. U pripravnosti je i Japan.

Analitičar Lorens Fridman ne misli da Severna Koreje želi rat, već samo da skrene pažnju na sebe.

"Njihov lider Kim Džon Un želi da ga svet vidi kao vojnog lidera. Severna Koreja nuklearni program koristi da bi naterala svet da se zabrine i da joj neke ustupke", kaže Fridman.

U Seulu, demonstranti poručuju da Pjongjang mora da se odrekne rata i da se okrene miru.

Južnokorejski radnici napuštaju zajedničku pograničnu industrijsku zonu - Kesong, a zbog prekida prozvodnje, gubitke će imati 5.000 kompanija, sa oko 20.000 radnika. Kina, politički i ekonomski partner Pjongjanga - pozvala je obe Koreja na smirivanje situacije.

"Problemi na korejskom poluostrvu moraju se rešiti u razgovorima. Korejsko poluostrvo mora biti stabilno i bez atomskog oružja", navodi portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Hong Lei.

Peking je saopštio da granica sa Severnom Korejom i dalje funkcioniše normalno, ali su agencije iz Kine obustavile turistička putovanja u Severnu Koreju.

Hejgel: Pjongjang klizi veoma blizu opasne linije

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel rekao je da je Severna Koreja "klizi veoma blizu opasne crte", svojom usijanom retorikom i provokativnim delovanjem.

Hejgel je novinarima rekao da se Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici nadaju da će Pjongjang "ublažiti svoj zapaljivi rečnik", ali i da je američka vojska spremna na svaku mogućnost.

"Severna Koreja, svojom ratobornom retorikom, svojim akcijama, klizi veoma blizu opasne linije", rekao je šef Pentagona.

"Naša zemlja u potpunosti je pripremljena da se nosi s bilo kojom mogućnošću, bilo kojom akcijom koju bi Severna Koreja mogla da preduzme ili svakom njenom provokacijom", dodao je Hejgel.

Načelnik Generalštaba vojske SAD general Martin Dempsi, rekao je na istoj konferenciji za novinare da neće javno komentarisati procene obaveštajnih službi o tome koliko je Severna Koreja daleko od toga da postavi nuklearnu bojevu glavu na projektil.

Međutim, Dempsi je dodao da je vojska SAD spremna na "najgori scenario", preneo je Frans pres.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво