nedelja, 21. dec 2014. | Izaberite pismo: Ћирилица 

Насловна > Vesti > Svet > Uskrs u svetu

nedelja, 31. mar 2013, 08:25 -> 13:32

Uskrs u svetu

Više od 200.000 vernika okupilo se na trgu svetog Petra gde je papa Franja održao svoju prvu Uskršnju misu. Papa je pozvao na mir u svetu, rešavanje krize na Korejskom poluostrvu i okončanje rata u Siriji.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja održao je svoju prvu Uskršnju misu na Trgu svetog Petra, pre nego što na više od 60 jezika da blagoslov "Urbi et orbi" (Gradu i svetu).

Uskrs-Vatikan.jpg

Pred više od 200.000 ljudi papa Franja je pozvao na mir u svetu, rešavanje krize na Korejskom poluostrvu, okončanje građanskog rata u Siriji, ali i očuvanje životne sredine i sprečavanje trgovine ljudima.

U poruci sa centralnog balkona na bazilici Svetog Petra istog, sa koga se prvi put pojavio pred vernicima kada je izabran, papa je pozvao i na rešavanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca i konflikata u afričkim zemljama.

Kao već osvedočeni zagovornik zaštite životne sredine, 76-godišnji papa, koji je ime uzeo u čast Svetog Franje Ašiškog, zaštitnika siromašnih, ptica i životinja i prirode, osudio je pohlepu i "nemoralnu eksploataciju prirodnih resursa" i pozvao vernike da budu "čuvari" onoga što je stvoreno.

Uskrs-u-Vatikanu.jpg

Poželevši mir celom svetu koji je još uvek podeljen pohlepom onih koji teže lakoj zaradi, papa je takođe osudio sebičnost koja preti ljudskim životima i porodici i koja je oličena u trgovini ljudima, "najraširenijem obliku ropstva u 21. veku."

"Mir u Aziji i pre svega na Korejskom poluostrvu. Neka nesporazumi budu prevaziđeni, a duh pomirenja obnovljen", rekao je papa, povodom rastućih tenzija zbog saopštenja Severne Koreje da ulazi u "stanje rata" sa južnom Korejom, preneo je Rojters.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika, papa Franja sinoć je predvodio svoje prvo Uskršnje bdenje u Bazilici Svetog Petra.

Hiljade hrišćanskih hodočasnika iz celog sveta slavi danas Uskrs u Jerusalimu, dan kada je Isus vaskrsnuo, trećeg dana nakon što je razapet na krst.

Svajcarska-garda-Vatikan.jpg

Latinski jerusalimski patrijarh Fuad Tval održao je uskršnju misu u Crkvi Svetog Groba u Starom gradu u Jerusalimu i pozvao papu Franju i hodočasnike iz celog sveta da dođu u Svetu zemlju (Palestinu). 

"Kao hrišćane Bog vas poziva ovde da donesete svetlost vere u središte našeg regiona Bliskog Istoka gde je hrišćanstvo rođeno, gde je rođena majka crkva Jerusalima, ovde gde je rođen svaki hrišćanin", rekao je Tval, najiviši rimokatolički velikodostojnik u Svetoj zemlji.

Hrišćani su i u Vitlejemu, u Crkvi Hristovog rođenja, gde se veruje da se rodio Isus Hrist, tradicionalnom misom obeležili kraj Svete subote, uoči Uskrsa. Vernici su upalili sveće iz uglja u dvorištu te crkve da bi zatim posmatrali procesiju koja je ušla u crkvu.

Uskršnji praznici završavaju se uskršnjom nedeljom, kada hrišćani veruju da je Isus uskrsnuo, tri dana pošto je raspet.

Uskrs-u-Iraku.jpg
Održavanje mise u Iraku
1
коментари број коментара 1 | cwпошаљи коментар
(nedelja, 31. mar 2013, 13:00)
Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]
oпошаљи одговор

Hristos,

Vaskrsje, srecan VASKRS svim vernicima koi slave danas !!!!

1
1