Uskrs u svetu

Više od 200.000 vernika okupilo se na trgu svetog Petra gde je papa Franja održao svoju prvu Uskršnju misu. Papa je pozvao na mir u svetu, rešavanje krize na Korejskom poluostrvu i okončanje rata u Siriji.

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja održao je svoju prvu Uskršnju misu na Trgu svetog Petra, pre nego što na više od 60 jezika da blagoslov "Urbi et orbi" (Gradu i svetu).

Pred više od 200.000 ljudi papa Franja je pozvao na mir u svetu, rešavanje krize na Korejskom poluostrvu, okončanje građanskog rata u Siriji, ali i očuvanje životne sredine i sprečavanje trgovine ljudima.

U poruci sa centralnog balkona na bazilici Svetog Petra istog, sa koga se prvi put pojavio pred vernicima kada je izabran, papa je pozvao i na rešavanje sukoba između Izraelaca i Palestinaca i konflikata u afričkim zemljama.

Kao već osvedočeni zagovornik zaštite životne sredine, 76-godišnji papa, koji je ime uzeo u čast Svetog Franje Ašiškog, zaštitnika siromašnih, ptica i životinja i prirode, osudio je pohlepu i "nemoralnu eksploataciju prirodnih resursa" i pozvao vernike da budu "čuvari" onoga što je stvoreno.

Poželevši mir celom svetu koji je još uvek podeljen pohlepom onih koji teže lakoj zaradi, papa je takođe osudio sebičnost koja preti ljudskim životima i porodici i koja je oličena u trgovini ljudima, "najraširenijem obliku ropstva u 21. veku."

"Mir u Aziji i pre svega na Korejskom poluostrvu. Neka nesporazumi budu prevaziđeni, a duh pomirenja obnovljen", rekao je papa, povodom rastućih tenzija zbog saopštenja Severne Koreje da ulazi u "stanje rata" sa južnom Korejom, preneo je Rojters.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika, papa Franja sinoć je predvodio svoje prvo Uskršnje bdenje u Bazilici Svetog Petra.

Hiljade hrišćanskih hodočasnika iz celog sveta slavi danas Uskrs u Jerusalimu, dan kada je Isus vaskrsnuo, trećeg dana nakon što je razapet na krst.

Latinski jerusalimski patrijarh Fuad Tval održao je uskršnju misu u Crkvi Svetog Groba u Starom gradu u Jerusalimu i pozvao papu Franju i hodočasnike iz celog sveta da dođu u Svetu zemlju (Palestinu). 

"Kao hrišćane Bog vas poziva ovde da donesete svetlost vere u središte našeg regiona Bliskog Istoka gde je hrišćanstvo rođeno, gde je rođena majka crkva Jerusalima, ovde gde je rođen svaki hrišćanin", rekao je Tval, najiviši rimokatolički velikodostojnik u Svetoj zemlji.

Hrišćani su i u Vitlejemu, u Crkvi Hristovog rođenja, gde se veruje da se rodio Isus Hrist, tradicionalnom misom obeležili kraj Svete subote, uoči Uskrsa. Vernici su upalili sveće iz uglja u dvorištu te crkve da bi zatim posmatrali procesiju koja je ušla u crkvu.

Uskršnji praznici završavaju se uskršnjom nedeljom, kada hrišćani veruju da je Isus uskrsnuo, tri dana pošto je raspet.

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 31. mar 2013, 13:00)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Hristos,

Vaskrsje, srecan VASKRS svim vernicima koi slave danas !!!!