Читај ми!

Ratno stanje u Severnoj Koreji

Pjongjang saopštio da ulazi u stanje rata sa Južnom Korejom. Na meti i američke baze na Pacifiku, ali i teritorija SAD, od Kalifornije do Srednjeg Zapada. Veće pretnje, veća izolacija, upozoravaju SAD. Rusija i Kina apeluju na uzdržanost.

Severna Koreja je rano jutros saopštila da ulazi u ratno stanje sa Južnom Korejom, i da će sve teme koje se budu pojavljivale biti rešavane u skladu s tim. Saopštenje prenosi severnokorejska zvanična agencija, a zajednički su ga izdale vlada Severne Koreje, vladajuća partija i druge organizacije.

Severna Koreja svakodnevno preti napadima na južnokorejske i američke vojne baze od početka marta, kada su američka i južnokorejska vojska počele vojne vežbe i podigle stanje pripravnosti na najviši nivo.

"Dok američke snage podržavaju Južnu Koreju, B-2 stelt bombarderima, mislim da rat ne može da počne. Ako bi to uradili, to bi značilo kraj njihove vladavine. Ako Severna Koreja započne rat, ubijaće svoje ljude", kaže Han Kjungsu.

Saopštenje Severne Koreje pojavilo se samo nekoliko sati pošto je Aleksandar Veršbou, zamenik generalnog sekretara NATO-a, izjavio da je "sa mladim i neiskusnim liderom Kim Džong Unom nerazumno isključiti mogućnost ratnog sukoba na Korejskom poluostrvu".

"Drugi misle da je ovo veoma ozbiljna situacija. Ali narod Južne Koreje nije nervozan, jer smo navikli i dugo živimo sa takvom retorikom Severne Koreje", kaže Tae Hvan.

Severnokorejski lider je naredio pripreme za raketni napad na SAD i njene baze na Pacifiku i potpisao dozvolu za pozicioniranje raketa kao odgovor na vežbe američkih stelt bombardera B-2 iznad Korejskog poluostrva.

Severnokorejski mediji objavili su fotografije svog lidera s generalima na kojima se vidi mapa SAD s putanjama raketa, a prema njima, američki stručnjaci definisali su moguće mete na svom kontinentu.

Osim baza u Južnoj Koreji i na ostrvu Guam kod Japana planiranom putanjom raketa, projektili bi prošli preko Kalifornije, Arizone, Novog Meksika, Teksasa, Oklahome, Arkanzasa, Misisipija, Alabame, Džordžije i Južne Karoline.

Pjongjang je zapretio danas da će zatvoriti industrijski kompleks koji predstavlja simbol saradnje između Severne i Južne Koreje.

Neimenovani portparol kompleksa Kesong izjavio je da će kompleks, koji se nalazi na granici između dve Koreje, biti zatvoren "ako Južna Koreja nastavi da podriva dostojanstvo" Pjongjanga.

Bela kuća: Pretnje guraju Severnu Koreju u veću izolaciju

Pretnje Pjongjanga da će lansirati rakete na SAD samo guraju Severnu Koreju u veću izolaciju, saopštila je Bela kuća.

"Ratoborna retorika Severne Koreje samo produbljuje izolaciju te zemlje", rekao je sinoć portparol Bele kuće Džoš Ernest.

On je dodao da SAD ostaju "posvećene odbrani saveznika u regionu i svojih interesa koji se tamo nalaze".

Ernest je na brifingu ponovio koji su uslovi Vašingtona da se Severna Koreja "vrati u međunarodnu zajednicu".

"Treba da prestanu sa provokacijama i borbenom retorikom. Treba da odustanu od svog nuklearnog programa. Treba da ispune svoje međunarodne obaveze", rekao je portparol Bele kuće.

Rusija i Kina zabrinute, pozivaju na uzdržanost

Rusija je danas apelovala na Severnu i Južnu Koreju i na SAD da pokažu "najviši stepen odgovornosti i uzdržanosti".

"Očekujemo od strana da pokažu maksimalni stepen odgovornosti i uzdržanosti i da niko ne pređe liniju posle koje nema povratka", rekao je za Interfaks Grigorij Logvinov, zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova zadužen za pitanja Koreje.

I Kina, koja je saveznik i prvi trgovinski partner Severne Koreje, pozvala je sve strane da ulože "zajedničke napore" u stišavanje tenzija na poluostrvu.

Kako navodi Sinhua, Severna Koreja i SAD trebalo bi da stišaju svoju retoriku i da se založe za povratak pregovorima, budući da situacija na Korejskom polostrvu može da ugrozi nacionalne interese svih strana u sukobu.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво