Читај ми!

Ujedinjeno Kraljevstvo protiv tabloida

U Velikoj Britaniji se osniva nezavisno nadzorno telo koje moći da kažnjava novine ako se ogreše o pravila profesije. Nova medijska regulativa izrodila se iz velikog skandala kada se saznalo da su britanski tabloidi nezakonito prisluškivali mobilne telefone i krali privatne podatke. Za žrtve prisluškivanja, nezavisno nadzorno telo je pobeda zdravog razuma, ali novine protestuju.

Velika Britanija uvodi red među novine. Osniva se nezavisno nadzorno telo koje bi trebalo da navede novine da poštuju pravila profesije, a imaće moć i da ih kažnjava ako se o njih ogreše. Novo nadzorno telo osniva se zbog velikog skandala kada se saznalo da su britanski tabloidi nezakonito prisluškivali mobilne telefone i krali privatne podatke zbog senzacionalističkih tekstova i zarade.

Tabloidi su ime dobili zbog forme – manjeg formata, ali se ono sada odnosi na njihovu suštinu – senzacionalizam, uglavnom bez uporišta u stvarnosti.

U Velikoj Britaniji, kolevci tabloida, glad za senzacionalizmom prevazišla je moralne i zakonske norme i pribegli su nezakonitom prisluškivanju mobilnih telefona i krađi privatnih podataka. Zgrozili su javnost time što se nisu ustručavali ni da, na primer, preslušaju poruke na telefonu nestale, kasnije se utvrdilo, ubijene devojčice Mili Dauler.

"Nazvala sam njen broj. Uključila se govorna pošta, čula sam joj glas, skočila i rekla suprugu: Mili je proverila poruke, živa je! To je bilo tako", kaže Seli Dauler, majka ubijene devojčice Mili Dauler.

Političari su poverili sudiji Brajanu Livsonu da istraži kršenje privatnosti koje je bilo masovno, jer žrtava ima nekoliko stotina. Prednjačio je tabloid Ruperta Merdoka News of the World. Pod teretom skandala je ugašen, urednici i novinari pozvani su na sud.

Livsonov izveštaj je osnova za novo nadzorno telo, koje će biti osnovano kraljevskom poveljom.

Britanski premijer Dejvid Kameron kaže da je osnivanje novog nadzornog tela za medije dogovor vlade i opozicije o novom sistemu regulisanja štampe.

"On podržava našu sjajnu tradiciju istraživačkog novinarstva i slobode govora, ali štiti prava ranjivih i nedužnih. Ako sistem bude primenjen, zemlja treba da ima poverenje da se strašna patnja nedužnih žrtava poput porodice Dauler neće nikad ponoviti", ističe Kameron.

Nadzorno telo imaće moć da natera novine da štampaju izvinjenje i plate kaznu do milion funti, ako se ogreše o pravila profesije. Međutim, to se odnosi samo na novine koje pristanu da budu pod njegovim nadzorom. Novinari protestuju, strahujući da je reč o ograničavanju slobode štampe.

"Prvi put za tri veka, štampa će morati da radi po pravilima koja utvrđuju političari. To je alarmantno, jer ona ne treba da bude igračka u njihovim rukama", kaže Frejzer Nelson, urednik magazina Spektejtor.

Međutim, britanski medijski stručnjaci kažu da je jedan od ciljeva novog nadzornog tela da toj profesiji vrati ugled. Posle skandala, kažu, niko ne veruje da su novinari dobri ljudi.

Brajan Katkert, profesor novinarstva na Univerzitetu "Kingston" i direktor Udruženja žrtava prisluškivanja, kaže da se nada će se štampa uključiti u novi sistem nadzora.

"To štampi daje šansu da vrati poverenje u novinarstvo. Ovo je prvi put da su u proces regulisanja štampanih medija uključene žrtve kršenja privatnosti i to je dobro", kaže Katkert.

I Rasel Pizgud iz medijske kuće Bi-Bi-Si kaže za RTS da su britanske novine, posebno tabloidi, izazvali mnogo kontroverzi.

"Novo telo je bilo neophodno ne samo zbog prisluškivanja telefona, jer već postoji zakon koji to reguliše, već i zato što su takve novine izgubile poverenje čitalaca. Ali, s druge strane, ne smemo svu štampu gledati samo kroz tabloide, ne smemo zaboraviti istraživačku ulogu koju je štampa imala u razjašnjenju nekih ubistava ili otkriću nezakonitih troškova britanskih poslanika", kaže Pizgud.

Britanskim tabloidima dugo je na ruku išlo to što, kako je govorio Oskar Vajld, javnost ima nezasitu radoznalost da zna sve, osim onoga što je vredno znati, ali čini se, kažu Britanci, da su je tabloidi prevazišli u nezasitosti za senzacionalizmom i da je nešto moralo da se uradi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво