Horhe Mario Bergoljo novi papa

Argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo novi je poglavar Rimokatoličke crkve, a odabrao je ime Franja. Beli dim pojavio se iz dimnjaka Sikstinske kapele u 19.06, a potom su se oglasila i zvona bazilike Svetog Petra u Vatikanu, oglašavajući tako da je novi papa izabran.

Francuski kardinal Žan-Luj Toran zvanično je objavio: Habemus papam ("imamo papu"), a sa balkona bazilike Svetog Petra vernike je pozdravio novi poglavar Rimokatoličke crkve – dosadašnji argentinski kardinal Horhe Mario Bergoljo, od danas papa Franja.

Do izbora za 266. pontifa, kardinal Bergoljo bio je nadbiskup Buenos Ajresa. Prvi je papa u istoriji koji nije Evropljanin i prvi iz redova jezuita, a njegov izbor predstavlja veliko iznenađenje za crkvene analitičare.

"Kardinali su išli da me traže na kraj sveta", prve su reči koje je rekao novi papa Franja mašući sa balkona bazilike Svetog Petra okupljenom narodu.

U svom prvom obraćanju pozvao je vernike da krenu putem "bratstva i ljubavi" i pomolio se za svog prethodnika Benedikta Šesnaestog.

On je, takođe, zatražio od okupljenih minut ćutanja da se za njega pomole i da mu daju njihov blagoslov.

Vatikan je večeras saopštio da je zvanično ime novog pape Franja, bez rimskog numerala. Portparol Vatikana Federiko Lombardi je, u nastojanju da razjasni zabune oko imena nastale posle imenovanja novog pape, rekao da je kardinal Žan-Luj Toran objavio da je novi papa Franja, prenela je agencija AP.

"Postaće Franja Prvi, pošto budemo imali Franju Drugog", rekao je Lombardi.

U Vatikanu je saopšteno i da će novoizabrani papa Franja biti ustoličen u utorak, 19. marta, a da će Svečana misa početi u bazilici Svetog Petra u 9.30, javila je Verska informativna agencija (VIA).

Ceremonija ustoličenja nema crkvenopravno značenje, pošto sam izbor i njegovo prihvatanje, predstavljaju početak pontifikata.  Prilikom ustoličenja, papa prima "ribarov prsten" i palijum, dok je ukinuta nekadašnja praksa da mu se na glavu stavlja kruna, tiara.

Novi papa će u nedelju služiti uobičajenu podnevnu molitvu za vernike "Angelus" s prozora svoje rezidencije. Tog dana će se sastati i s predstavnicima medija. Novi papa namerava da se susretne i da svojim prethodnikom, papom Benediktom Šesnaestim, a termin još nije utvrđen.

Inače, Bergoljo je sin italijanskih imigranata, radnika na železnici. Rođen je 17. decembra 1936. godine, a nadbiskup Buenos Ajresa je od 1998. godine. Na položaj kardinala uzdignut je tri godine kasnije.

Bergoljo je bio drugi na konklavi 2005. kada je izabran papa Benedikt, koji je prošlog meseca postao prvi papa za 600 godina koji je podneo ostavku.

Horhe Mario Bergoljo važi za skromnog čoveka koji nije sebi dozvoljavao luksuze prethodnih kardinala Buenos Ajresa. Često je autobusom išao na posao, sam sebi kuvao i redovno posećivao siromašne četvrti oko argentinskog glavnog grada.

Optuživao je druge crkvene čelnike za hipokriziju i da su zaboravili da je Isus kupao leprozne i jeo s prostitutkama. 

On je radio na tome da popravi ugled crkve koja je izgubila mnoge sledbenike zato što se nije otvoreno sukobila s diktaturom u Argentini 1976-83. Takođe je radio na tome da povrati tradicionalni politički uticaj crkve u društvu.

Njegov pastoralni rad čiji je cilj da privuče što više duša i da poveća sledbenike veoma je važna veština za bilo kog verskog vođu u moderno vreme, rekao je njegov autorizovani biograf Serđo Rubin. 

Bergoljo se klonio javnosti i njegov lični stil je suprotan grandioznosti Vatikana. Rubin je napisao pre konklave da je čudno da je Bergoljo uvek gledao da sedne u zadnje klupe kada su se biskupi sastajali i primetio da se na to "gleda veoma dobro u Rimu".

Bergoljov uticaj u Argentini nije se proširio na predsednicu Kristinu Kiršner, koja je, suprotno ubeđenjima katoličke crkve, dozvolila slobodnu kontracepciju i legalizaciju gej brakova.

Crkva nije imala upliva kada je argentinski Vrhovni sud dozvolio abortus u slučajevima silovanja.

Bergoljov stav da dozvoljavanje gej parovima da usvajaju decu diskriminiše decu, predsednica Fernandez uporedila je sa "srednjovekovnim vremenima i inkvizicijom".

Njegov biograf Rubin kaže da je ova vrsta satanizacije nefer. On je rekao da je tačno da Bergoljo nije progresivan teolog, ali i istakao njegove kritike Međunarodnog monetarnog fonda i neoliberalizma, kao i da provodi puno vremena u siromašnim delovima grada.

Skoro nikad nije davao intervjue, samo je govorio s propovedaonice i nije želeo da demantuje one koji ga kritikuju, čak i kad su njihove optužbe protiv njega bile netačne, rekao je Rubin.

Čestitke novom papi stižu iz celog sveta. Među prvima čestitke su uputili generalni sekretar UN-a Ban Kimun, predsednik SAD Barak Obama, predsednici Evropskog saveta Herman van Rompej, Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Novi papa dolazi na čelo crkve suočene s velikim teškoćama, poljuljanom skandalima o pedofiliji i korupciji, lošom vladavinom, intrigama kurije i osipanjem vernika u tradicionalno katoličkim zemljama, navode mediji.

Inače, konklava na kojoj je glasalo 115 kardinala novog papu izabrala je iz trećeg puta – sinoć i jutros iznad Sikstinske kapele pojavio se crni dim.

Beli dim iz dimnjaka Sikstinske kapele pojavio se večeras u 19.06, a potom su se oglasila i zvona bazilike Svetog Petra u Vatikanu, oglašavajući tako da je izabran novi papa.

Dosadašnji poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt Šesnaesti 28. februara svojevoljno je odstupio sa trona Svetog Petra.

broj komentara 31 pošalji komentar
(nedelja, 17. mar 2013, 14:35) - Milan [neregistrovani]

Sve čestitke

novom papi u nadi da istraje na istinskom Božijem putu doprinosu za mir i pravdu na ovom svetu.

(četvrtak, 14. mar 2013, 16:11) - anonymous [neregistrovani]

izgleda

da je papa Franja dobar covek .

(četvrtak, 14. mar 2013, 11:36) - Oprez: [neregistrovani]

Podrzavao je...

vojne diktature u zemlji!

(četvrtak, 14. mar 2013, 11:14) - SRB in [neregistrovani]

sličnost

Čitajući njegovu biografiju, kao i ponašanje, mnogo mi liči na našeg blaženopočivšeg Patrijarha Pavla.
Drago mi je da je posle 1300 godina izabran papa koji nije iz Evrope, koji se bori za siromašne.Bilo bi dobro da dodje u Srbiju i Rusiju i da se konačno uspostavi taj dijalog na najvišem nivou.
Čestitam od srca

(četvrtak, 14. mar 2013, 10:54) - MILE [neregistrovani]

Čestitam

Da mu dragi Bog da dobro zdravlje i dug život i da služi svetoj katoličkoj crkvi i svim ljudima dobre volje na ovoj našoj kugli zemaljskoj.

(četvrtak, 14. mar 2013, 10:31) - anonymousSvedska [neregistrovani]

Papa

Nadamo se da ce novi papa Francisko I(kako ga svi u zapadnom svetu zovu),biti pravedan,prema nama srbima,a ne kao onaj pretprosli.Zelimo mu dobrodoslicu i dug i pravedan zivot!Amen!

(četvrtak, 14. mar 2013, 09:59) - anonymous [neregistrovani]

Srecno novom papi

Mada ne odlucuje on o svemu, gotovo nista... Okruzen je mnogima koji samo misle na svoje pozicije i "ugled" crkve zataskavanjem skandala.

(četvrtak, 14. mar 2013, 09:41) - Александра [neregistrovani]

Честитке

Честитам католицима на избору новог Папе и искрено се надам уједињењу хришћана које не мора да буде под истим поглаваром али може и треба да буде по истом Духу.

(četvrtak, 14. mar 2013, 09:10) - anonymous [neregistrovani]

papa

Iako sam ateist, sretan sam ovim izborom jer nije izabran netko iz vatikanske crkvene birokracije. Nadam se da će novi papa poraditi na osuvremenjivanju crkve, kao i na povezivanju svi kršćana u istom vjerovanju. Dosta je bilo prolijevanja krvi uime istog Boga, a različitog svećenstva. Ateizacija je uznapredovala ne zbog sumnje u postojanje nedokazivog, već prvenstveno zbog ljudskih grijeha svećenstva.

(četvrtak, 14. mar 2013, 04:01) - Pravoslavac [neregistrovani]

papa

Ko da ste dobili sedmicu na lotou :) Koliko uzbudjenja medju vama :) Pricate o papi kao da ga poznajete :)