Kontaminiran kukuruz iz Srbije

Povišen nivo aflatoksina B1 u kukuruzu koji je Nemačka uvezla iz Srbije. Taj kukuruz koristi se kao stočna hrana. Nema opasnosti za stanovništvo, tvrde vlasti Hanovera.

Nemačke vlasti saopštavaju da su otkrile povišen nivo aflatoksina B1 u kukuruzu uvezenom iz Srbije, koji se koristi kao stočna hrana.

U Donju Saksoniju uvezeno je 45.000 tona kukuruza iz Srbije, javlja Asošiejted pres.

Oko 10.000 tona isporučeno je proizvođačima hrane za svinje, goveda i živinu u Nemačkoj i Holandiji.

U kukuruzu iz Srbije količina aflatoksina B1, koji važi za jednu od najkancerogenijih materija u prirodi, iznosila je 0,204 miligrama po kilogramu, pokazuju podaci nemačkog ministarstva poljoprivrede, prenosi list Špigl. Taj toksin je prvo izolovan u neprerađenom mleku sa farmi koje su koristile zaraženu stočnu hranu.

Vlasti u Hanoveru tvrde da zbog aflatoksina u stočnoj hrani nema opasnosti za stanovništvo.

Nemačko ministarstvo je, takođe, ocenilo da je ugroženost potrošača mleka i mlečnih proizvoda "malo verovatna" pošto u mlekarama, u mleku priređenom za konzumiranje, nisu nađene vrednosti aflatoksina iznad dozvoljenih.

I u slučaju mesa, prema prvim procenama, ne postoji rizik za potrošače, a sva gazdinstva koja su kupila zaraženu stočnu hranu su podvrgnuta strogoj kontroli, istaklo je ministarstvo.

Špigl podseća da je problem sa aflatoksinom u mleku u zemljama Balkana u centru pažnje još od početka februara. Dodaje se da je raspravu o bezbednosti namirnica dodatno podgrejala i afera sa konjskim mesom koje je, sa lažnom deklaracijom, prodavano u nizu evropskih zemalja.

Nemački parlament je 28. februara uveče odlučio da ubuduće javnost mora da bude obaveštena ne samo kada postoji sumnja u ugrožavanje zdravlja građana namirnicama, već i kada postoji opravdana sumnja da neko u toj oblasti obmanjuje javnost, podseća Špigl.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво