Parlamentarni izbori u Italiji

Italijani danas i sutra biraju predstavnike za oba doma parlamenta. Ankete kazuju da je u vođstvu kolacija Pjera Luiđija Berzanija, sledi ga kolacija desnog centra Silvija Berluskonija, i na kraju stranka Bepea Griloa i grupacija akteulnog premijera Marija Montija.

U Italiji su jutros počeli parlamentarni izbori na kojima će 50 miliona Italijana danas i sutra birati 630 poslanika i 315 senatora u oba doma italijanskog parlamenta, prenose agencije.

Birališta će biti zatvorena večeras u 21 sat, a biće ponovo otvorena sutra u šest sati ujutro. Izbori će biti završeni sutra u 14 časova. Ovo su 18 parlamentarni izbori u Italiji od 1946. godine, kada je uvedena republika.

U izbornoj trci učestvuju stranke i koalicije četiri kandidata od kojih su svi stariji od 60 godina.

To su komičar Bepe Grilo, milijarder sa prvostepenom presudom za utaju poreza Silvio Berluskoni, levičarski politički aparatčik koji se ne razume u ekonomiju Pjer Luiđi Berzani i konzervativni profesor ekonomije koji se ne razume u politiku i dosadašnji premijer Mario Monti.

Prema najnovijim anketama, u vođstvu je Berzanijeva koalicija sa oko 35 odsto, zatim sledi Berluskonijeva koalicija desnog centra sa 28 procenata, Grilov Pokret pet zvezdica sa 18 i Montijeva grupacija sa oko 15 odsto podrške.

Prema italijanskom zakonu, stranka koja pobedi, dobija kao izborni dar u poslaničkom domu dodatne mandate, tako da može da ima većinu od 54 odsto svih glasova, što znači da bi Berzani mogao da osvoji veliku većinu u donjem domu.

U Senatu, gornjem domu italijanskog parlamenta, međutim, ta većina će mu verovatno ostati uskraćena. Možda bi zajedno sa Mariom Montijem, sadašnjim premijerom i šefom koalicije centra mogao da ima većinu, ali to sigurno ne bi bila stabilna većina.

Lider partije Naroda slobode Silvio Berluskoni pre izborne kampanje bio je otpisan političar, ali je u međuvremenu, zahvaljujući uspešnim medijskim nastupima, politički vaskrsao.

Iako opterećen prvostepenom presudom zbog utaje poreza i optužbama za plaćanje seksualnih usluga maloletnice kao i zloupotrebu položaja, bivši premijer gotovo je potpuno uspeo da nadoknati zaostatak za Berzanijem.

Taj medijski magnat kritikuje kurs štednje sadašnje vlade, kao i evropski fiskalni paket, a izjavama da Italija može da preživi izvan evrozone izaziva glavobolju evropskih zvaničnika.

Komičar, voditelj i glumac, a sada i političar Bepe Grilo svojim populističkim Pokretom pet zvezdica pomrsio je konce etabliranim italijanskim strankama. Tokom kampanje nije se pojavljivao na televiziji, ali je koristio blogove, Tviter i Fejsbuk i tako dopro do mladih ljudi.

Sudeći po anketama, Grilo bi mogao da osvoji treće mesto iza Silvija Berluskonija i Pjera Luiđi Berzanija koji je u vođstvu, što znači da će Italija dobiti znatno veću antievropsku koaliciju u parlamentu.

Negde u centru, između svih tih opcija nalazi se aktuelni premijer Mario Monti, Berluskonijeva suprotnost - tehnokrata koji se bolje oseća među evropskim prijateljima u Davosu ili Briselu, nego u italijanskoj političkoj močvari.

Monti je preuzeo vladu krajem 2011. godine kao tehnokrata, a sada se preobratio u političara, što je, međutim, očigledno bio pogrešan potez i procena.

Analitičari smatraju da bi bolje bilo da Italija dobije jaku vladu i podeljenu opoziciju - umesto obrnuto.

Berluskonijeva pobeda bi sigirno bila šok, ne samo za nemačku kancelarku, ali ni to ne bi bio najnepoželjnija varijanta.

Najgori mogući scenario bi bila politička nestabilnost, trajna ekonomska kriza povezana sa sumnjama u želju i sposobnost Italije da ostane u evrozoni, što je, prema ocenama nemačkih medija, najverovatniji ishod izbora u Italiji.

broj komentara 6 pošalji komentar
(nedelja, 24. feb 2013, 18:18)
anonymous [neregistrovani]

Berluskoni,

jedini spas za Italiju.Covjek ima iskustvo sto je velika prednost.

(nedelja, 24. feb 2013, 17:41)
anonymous [neregistrovani]

Italija

Zivim i radim u Italiji,glasao sam za Berluskonija.On ima te pare, ali vidite koliko on ima fabrika,polovina Milana je njegova,i on je od nicega napravio nesto,ima para,a svi ostali u 60 i vise godina treba da se dokazuju i stvaraju nesto,pa neka neko kaze da on ne vredi kao covek,politicar i rukovodilac.On je sa svojim godinama stvorio nesto,a mi svi bi zeleli da imamo kao on,sto znaci da ostalima treba jos 60godina da postignu kao on,ali ne verujem da ce toliko da zive.Da nema njega(Berluskonija)glasao bih za Bersanija,ali mislim da je Berluskoni superiorniji od svih drugih u Italiji i da svi treba da uce od njega,jer svi ostali rade protiv njega a on se odrzava i ide u nove pobede.Ziveo Berluskoni jos 100god.

(nedelja, 24. feb 2013, 16:28)
anonymous [neregistrovani]

Nedaj

a ti si izabrao berluskonija za coveka...Narod Italije po gotovu na jugu Italije nema sta da jede a on ima oko 9 miliardi evra na kontu..a sta mislis sta ce on to da uradi protiv EU..?? raditi protiv EU je njegovo samoubistvo i stradanje Italije...Boze Dragi ko dozvoljava ovakve komentare...??

(nedelja, 24. feb 2013, 14:51)
anonymous [neregistrovani]

!

Silvio Berluskoni !

(nedelja, 24. feb 2013, 13:09)
anonymous [neregistrovani]

Nedaj

Silvio! Nedaj Evropi da radi sta hoce.

(nedelja, 24. feb 2013, 11:45)
anonymous [neregistrovani]

Napred

Silvio!