Pjongjang pojačao odbranu od SAD

Severna Koreja izvođenjem nuklearne probe pojačala svoju odbranu od "neprijateljskih" SAD, saopšteno iz Pjongjanga. Zemlje koje su poklekle pod američkim pritiskom i odustale od nuklearnih planova doživele su "tragične posledice", poručuju vlasti Severne Koreje.

Izvođenjem treće nuklearne probe Severna Koreja je pojačala svoju odbranu od "neprijateljskih" Sjedinjenih Država, poručio je Pjongjang danas ističući da su zemlje koje su poklekle pod američkim pritiskom i odustale od nuklearnih planova doživele "tragične posledice".

Severna Koreja je izvela svoju najobimniju nuklearnu probu prošle nedelje prkoseći rezolucijama Ujedinjenih nacija, čime je izazvala pretnje da će joj biti uvedene još teže sankcije.

Libija je napustila svoj nuklearni program 2003. godine u nastojanju da popravi odnose sa SAD i kasnije je videla svog vođu Moamera Gadafija zbačenog pobunom koju je vojno podržavao Vašington, saopšteno je iz Pjongjanga.

U očiglednom upućivanju na slučaj Libije, Severna Koreja je poručila da se nikada neće povući pred pretnjama Vašingtona.

"Tragične posledice zemalja koje su napustile na pola puta svoj nuklearni program...jasno dokazuju da je NDR Koreja bila veoma dalekovida i u pravu kada se opredelila za nuklearnu opciju", objavila je severokorejska agencija KCNA.

Severna Koreja je rekla Kini, svom glavnom savezniku, da planira izvođenje još nekoliko nuklearnih proba, preneo je Rojters prema izvoru sa vezama među kineskim liderima, što je zvanični Peking negirao.

Pjongjang je izveo najnoviju nuklearnu probu kao odgovor na sankcije uvedene u januaru zbog lansiranja rakete sa satelitom proslog decembra, što je Savet bezbednosti ocenio kao kršenje rezolucija UN.

Sever je već pod strogim sankcijama zbog izvođenja predhodne dve nuklearne probe 2006. i 2009. koje su takođe izvedene posle predhodnog lansiranja balističkih raketa.

Severna Koreja je izbijanjem krize pojačala retoriku protiv Južne Koreje, preteći da će protiv nje preduzeti odlučne korake ukoliko bude podržala sankcije.

Većina zapadnih vojnih stručnjaka smatraju da bi Severna Koreja izgubila rat protiv južnog suseda koga podržavaju SAD i da njeni lideri ne bi rizikovali veći konflikt.

Iako se zvanični Peking uzdržava od davanja ocena, mediji u Kini ističu da je Vašington glavni krivac zbog nuklearne krize oko Severne Koreje jer izbegava da pruži garancije Pjongjangu da neće raditi protiv režima i bezbednosti zemlje. Pjongjan zbog toga smatra da mu je nuklearna bomba glavni adtut u pregovorima s SAD i Južnom Korejom o postizanju ugovora o miru i priznanju NDR Koreje.

Kineski list Čajna Dejli je ove nedelje istakao da SAD moraju da deluju da bi ublažile napetost na poluostrvu i optužio Vašington da koristi severokorejsko nuklearno pitanje kao izgovor za povećanje vojnog prisustva u regionu.

"Vašington možda ne bi želeo da se nuklearno pitanje Pjongjanga reši, jer to pruža izgovor Sjedinjenim Državama da tu raspoređuju antiraketne sistema i održavaju vojne vežbe u regionu, koje su u skladu sa njegovim vojnim prerasoređivanjem snaga u istočnoj Aziji", navodi kineski list.

broj komentara 7 pošalji komentar
(četvrtak, 21. feb 2013, 21:27)
Рокосовски [neregistrovani]

Трећа

нуклеарна проба Северне Кореје је изведена са много разорнијим нуклеарним материјалом од плутонијума (прве две пробе). Иначе, директан сукоб је бесмислен, јер се Јужна Кореја без америчке помоћи не би одржала ни 48 сати.

(četvrtak, 21. feb 2013, 21:04)
anonymous [neregistrovani]

Тежи случај...

...да би Северна Кореја изгубила рат од Јужне ако би се сукобиле без страног мешања. Пре ће бити да би северна згазила јужну, као и 1950. године. То је реално стање. Али, то је такође само мисаони експеримент, јер од сукоба ту нема ништа.

(četvrtak, 21. feb 2013, 15:34)
Jovan Mirkovic, Amerika [neregistrovani]

Hvala,

Bogu, da se S.Koreja suprostavlja Americkom imperijalizmu i pretnjama. S. Koreja , posle svih snakcija uspeva da dokaze celom svetu svoju sposobnost.
Dokle zapad siri propagande kako narod umire od gladi u S.Koreju, S.Koreja napreduje u naoruzanju, da bi odbranila svoj suverenitet.
U Americi ima vise bezkucnika od S.Koreje, to je ziva istina.
Podrska S.Koreji i svim njihovim gradjanima !!!!

(četvrtak, 21. feb 2013, 14:35)
anonymous [neregistrovani]

znak vremena

Osnovni razlog "malih" zemalja da rade na stvaranju nuklearnog naoružanja je sticanje medjunarodnog uvažavanja i odbrana suvereniteta od velikih sila, naročito onih sa zapada. Uostalom, šta mislite ds li bi Srbija danas bila u situaciji i kojoj je da je raspolagala i sa jednom jedinom nuklearnom glavom? Na žalost, danas je to jedini način da zemlje osiguraju sopstveni opstanak. Neverovatno ali istinito.

(četvrtak, 21. feb 2013, 13:44)
anonymous [neregistrovani]

bravo za Pjongjang

Dobro je da postoji drzava koja ima snage da se odupre SAD.

(četvrtak, 21. feb 2013, 12:25)
Voroncov [neregistrovani]

S. Koreja je svesna svoje snage

Da, da izučili su oni sve škole iz međumarodnih odnosa, Naravno oni se spremaju za odbranu, a ne da vode osvajačke ratove. Napasti ih konvecionalnim sredstvima i sukobiti se sa njihovom sigurno disciplinovanom i ideološki idoktriniranom vojskom bilo bi sugurno bezuspešno. Lako je bilo Americi bacit atomsku bombu 1945, kada je niko nije imao, na usamljeno ostrvo državu Japan. Ali upotrebiti nuklearno oružje protiv zemlje koja na granici ima dve nuklearne sile, a radijacija ne poznaje granice , e to ne ide. Zato je S . Koreja svesna svoje snage.

(četvrtak, 21. feb 2013, 11:43)
Atom mrav [neregistrovani]

Bravo za Pjong Jang

Dobro je da je neko u svetu shvatio kako se treba suprotstaviti Amerima. Dok druge disciplinuju i određuju im šta mogu da imaju od naoružana (konvencionalnog, biološkog, hemijskog, atomskog), SAD se dodatno vojno usavršava i ulaže nove milijarde dolara u naoružanje, što je krajnje licemerno. Najzad ih je neko provalio i nadam se da će primer Severne Koreje slediti i druge zemlje u svetu.