Читај ми!

Moskva planira antimeteorski štit

Rusiji je potrebno oko dve milijarde dolara za izgradnju sistema za odbranu od meteora, rekla je šefica odeljenja Astronomskog instituta Ruske akademije nauke Lidija Rihlova. Pronađeni delovi meteora koji se srušio prošle nedelje na područje Urala.

Šefica odeljenja Astronomskog instituta Ruske akademije nauke Lidija Rihlova rekla da je Rusiji potrebno oko dve milijarde dolara za izgradnju sistema za odbranu od meteora.

"Pored mreže teleskopa na Zemlji, potrebna nam je platforma u svemiru. Za sve to nam je potrebno 58 milijardi rublji (oko dve milijarde dolara) u narednih deset godina", rekla je Rihlova.

Nacrt ruskog programa za pravljenje antimeteorskog štita odobrila je ruska svemirska agencija Roskosmos i projekt je uručen zameniku premijera Dmitriju Rogozinu, dodala je Lidija Rihlova.

Ovaj program je dobio na važnosti pošto je meteor u petak eksplodirao nad regionom Urala, pri čemu je povređeno oko 1.200 ljudi.

"Da meteor nije eksplodirao u atmosferi već pao na tlo, snaga eksplozije bi mogla biti jednaka eksploziji 500 kilotona TNT-a", rekla je Rihlova.

Pronađeni delovi meteora

Ruski naučnici tvrde da su pronašli delove meteora koji se prošle nedelje srušio na područje Urala.

Delovi meteora su otkriveni oko zaleđenog jezera pored grada Čebarkulja, u Čeljabinskoj oblasti.

Ruske vlasti su juče saopštile da obustavljaju pretragu za fragmentima meteora, pošto su ronioci pretražili jezero i nisu ništa pronašli.

Naučnici sa Univerzitata "Ural", koji su bili na licu mesta, tvrde da je pronađeno oko 50 delova meteora nedalako od jezera.

"Članovi ekspedicije poslali su pronađene delove na analizu u Jekaterinburg", navodi se u saopštenju Univerziteta.

Vođa ekspedicije Viktor Grohovski, član ruske Akademije nauka, rekao je da je reč o kamenom meteoru koji sadrži deset odsto gvožđa.

On je za ruske medije kazao da će mateor najverovatnije biti nazvan "Čebarkulj meteor".

Oko 1.200 ljudi je povređeno kada je meteor eksplodirao iznad Urala, a pričinjena materijalna šteta procenjuje se na oko 30 miliona dolara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи