Читај ми!

Amerika upozorava Albaniju zbog Srbije

Lideri u Albaniji upozoreni su da treba da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma i mešanjem u unutrašnje poslove Srbije, piše u pismu Stejt Departmenta upućenom Ministarstvu spoljnih poslova Albanije.

Sjedinjene Američke Države su upozorile lidere u Albaniji da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma, istovremeno im otvoreno rekavši da se ne mešaju u poslove Srbije, prenosi agencija Rojters pismo Stejt departmenta upućeno Ministarstvu spoljnih poslova Albanije.

Administracija u Vašingtonu je reagovala nakon što su iz Albanije, pred junske izbore, sve češće počele da se čuju nacionalističke izjave, usmerene prema susednim državama, u kojima žive milioni etničkih Albanaca.

Rojters podseća, da je prošlog novembra, šef grčke diplomatije bojkotovao proslavu stogodišnjice albanske države, zbog izjava premijera Salija Beriše o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsednik Makedonije.

U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, Stejt department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu.

"Takve izjave neće samo promovisati još zapaljivije ponašanje i odvratiti region od svojih prioriteta, već će potencijalno podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose", navodi se u američkom pismu.

Još otvorenije, rečeno je albanskim političarima da se ne mešaju u poslove Srbije, navodi britanska agencija.

Rojters piše da je portparol ambasade SAD u Tirani odbio da komentariše taj dopis.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво