Читај ми!

Seul odgovara Pjongjangu

Južna Koreja prikazala domaću preciznu krstareću raketu, sposobnu da pogodi metu bilo gde u Severnoj Koreji. Predstavljena raketa je precizno navođena i može da identifikuje i udari u prozor kancelarije rukovodstva Severne Koreje, kažu iz južnokorejske vojske.

Vojska Južne Koreje ispalila je krstareću raketu domaće proizvodnje za koju kaže da može da pogodi kancelarije vođa Severne Koreje. Tim potezom Seul želi da umiri strahove svog stanovništva, ali i pokaže severnim komšijama da ima čime da uzvrati u slučaju oružanog sukoba.

Zvaničnik Južne Koreje nije želeo da kaže tačan domet nove rakete, ali je naveo da ona može da pogodi metu bilo gde na prostoru Severne Koreje.

Ministarstvo odbrane objavilo je video-snimak raketa lansiranih sa razarača i podmornice kako pogađaju predviđenu metu.

Raketa je prvi put predstavljena aprila prošle godine i zvaničnik je rekao da je sada kompletiran njen razvoj.

"Krstareća raketa predstavljena danas je precizno navođeno oružje koje može da identifikuje i udari u prozor kancelarije rukovodstva Severne Koreje", rekao je predstavnik ministarstva Kim Min Seok, a preneo Rojters.

Severna Koreja nastavlja razvoj raketa dalekog dometa, pošto je uspešno lansirala prošlog decembra satelit u orbitu.

Krajnji cilj Severa je, po verovanju Vašingtona, da razvije interkontinentalnu balističku raketu sposobnu da ponese nuklearnu bojevu glavu koja bi mogla da pogodi teritoriju SAD.

Pjongjang, koji skoro svakodnevno optužuje SAD i njegovu "marionetsku" Južnu Koreju za ratno huškanje, verovatno će gnevno odgovoriti na ovaj raketni napredak Seula.

Severna Koreja, koja je praktično još u ratnom stanju s Južnom, jer je posle rata 1950–1953. potpisan samo ugovor o prekidu borbi, a ne i mirovni ugovor, izvela je svoju treću nuklearnu probu u utorak izazivajući osude širom sveta, uključujući i njenog glavnog saveznika, Kinu.

Nuklearna proba i pretnje nepreciziranim akcijama od strane Pjongjanga podigli su napetost na Korejskom poluostrvu u vreme kada se Južna Koreja priprema za inauguraciju nove predsednice 25. februara.

"Situacija koja sada preovladava na Korejskom poluostrvu je toliko ozbiljna da čak i najmanji incident može da dovede do opšteg rata koji može da potrese ceo region", poručila je severokorejska agencija KCNA.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи