Читај ми!

Nuklearna retorika Severne Koreje

Severna Koreja pooštrila retoriku posle nove, treće nuklearne probe. Strpljenje izgubila i Kina. Jeremić: Napeto na Ist Riveru. Savet bezbednosti najavio još oštrije kaznene mere za Severnu Koreju.

Severna Koreja je na najboljem putu da izgubi poslednje saveznike u retoričkom nuklearnom dvoboju sa Zapadom, jer je nova nuklearna proba u Kini izazvala talas negodovanja i oštar protest severnokorejskom ambasadoru u Pekingu.

Istovremeno, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, bez ikakvog natezanja, osudio je treću nuklearnu probu u Severnoj Koreji, najavljujući novi paket kaznenih mera protiv režima u Pjongjangu.

Suštinski, Severna Koreja je odbacila predlog Amerike da odustane od nuklearnog programa u zamenu za ozbiljnu međunarodnu pomoć, odlučivši se za znatno tvrđi pristup i prilično otvorenu pretnju stabilnosti Korejskog poluostrva. 

Severna Koreja je, odgovarajući na osude, upozorila da će nastaviti razvoj nuklearnog programa, ukoliko Amerika i dalje bude gajila neprijateljstvo prema severnokorejskom režimu.

 

"Ova nuklearna proba bila je samo prvi odgovor na to koji smo uputili sa maksimalnom uzdržanošću", izjavio je neimenovani zvaničnik iz severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova.

"Ako SAD nastavi da se ponaša neprijateljski i komplikuje situaciju, bićemo prinuđeni da reagujemo oštrije i preduzećemo nove korake", izjavio je zvaničnik ne navodeći koji bi to koraci mogli da budu.

Gužva na Ist Riveru 

Savet bezbednosti UN osudio je na hitnoj sednici nuklarnu probu Severne Koreje i saopštio da će preduzeti dalje akcije.

U saopštenju koje je potpisalo svih 15 članica najvišeg tele svetske organizacije ističe se da nuklearna proba koju je izvršio Pjongjang "predstavlja jasnu pretnju po međunarodni mir i bezednost".

Tim povodom oglasio se i predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić koji je na svom Tviter nalogu rekao da u UN vlada velika napetost zbog nuklearne probe Severne Koreje.

Jeremić se susreo sa ministrom spoljnih poslova Republike Koreje Kim Sung Hvanom, kako bi razmotrili političke i bezbednosne posledice najnovijih nuklearnih proba u Severnoj Koreji. 

Kina gubi strpljenje 

I Kina, doskorašnji najveći saveznik Severne Koreje, izgubila je strpljenje i pridružila se Americi, Japanu i Južnoj Koreji u osudama nuklearnog testa.

Kineski ministar spoljnih poslova Jang Đieči rekao je da je Peking veoma nezadovoljan zbog testa Severne Koreje i pozvao tu zemlju da okonča ratobornu retoriku i ostale poteze koji mogu da pogoršaju situaciju i da se vrati dijalogu.

Analitičari kažu da je test osramotio Kinu, jedinog saveznika Severne Koreje i najvećeg donatora pomoći.

„Test je veoma uvredljiv za Kinu, za koju se sada očekuje da se pridruži zemljama koje prete sankcijama", rekao je Mark Ficpatrik iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Južnokorejska vlada proglasila je uzbunu zbog opasnosti od rata, a Japan je podigao nivo opreznosti tako što priprema vojne avione koji bi registrovali znake atmosferske radijacije.

Mogu li severnokorejske rakete dobaciti do SAD?

Test koji je izvela Severna Koreja mogao bi da približi tu zemlju razvoju dovoljno male nuklearne glave za montažu na projektil dugog dometa koji bi mogao da dobaci do zapadne obale SAD.

Zvaničnici u Pjongjangu izjavili su da su naučnici razvili minijaturnu nuklearnu glavu sa većom eksplozivnom snagom nego što su one korišćene u prva dva testa.

Svaki napredak koji Severna Koreja napravi u razvijanju nuklearnog programa izaziva zabrinutost u svetu, iako mnogi stručnjaci smatraju da zemlja nije sposobna da napravi dovoljno male nuklearne glave koje bi stale na rakete koje imaju veliki domet.

Sudeći po naučniku Sigfridu Hekeru, Severna Koreja ima dovoljno plutonijuma da napravi između četiri i osam nuklearnih glava.

Drugi izveštaji govore da zemlja ima dovoljno fisionog materijala za hiljade plutoniumskih glava.

Spekuliše se i da je u trećem testu korišćen i uranijumski uređaj, što bi bio jasan signal da su severnokorejski naučnici sposobni da proizvedu visokoobogaćeni uranijum.

U oktobru prošle godine, zvaničnik iz severnokorejske vojske izjavio preko državnih medija da su proizvedeni projektili koji imaju domet do SAD, ali nije davao više informacija.

Daniel Pinkston iz međunarodne krizne grupe u Seulu smatra da su to samo severnokorejske želje i istakao severnokorejski način razmišljanja koji se neće promeniti ni zbog drugačijeg odnosa Kine.

"Narod Severne Koreje posmatra svet kao neprijateljski i preteći, a pogotovo ako i Kina preti. Ljudi bi pomislili da će oni biti oprezniji jer su izgubili podršku Kine, ali sa njihove tačke gledišta, to još više potvrđuje stav da im je potreban nukelarni program", istakao je Pinkston.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи