Читај ми!

Severna Koreja, prava nuklearna sila

Severna Koreja sprovela novi podzemni nuklearni test, uprkos ekonomskim sankcijama. Smatra se da će, zahvaljujući toj probi, Severna Koreja ubrzo biti u stanju da isporuči nuklearne bombe na mete u Južnoj Koreji i Japanu, a u doglednoj budućnosti i na teritoriju celih Sjedinjenih Američkih Država.

Severna Koreja sprovela je veliki podzemni nuklearni test, javljaju južnokorejski i japanski mediji, prenoseći saopštenje južnokorejske seizmološke službe, koja je registrovala zemljotres jačine 5,2 stepena Rihterove skale i spekulacije tamošnjih zvaničnika da je reč o veštački izazvanom potresu.

Prethodnih dana na satelitskim snimcima uočena je povećana aktivnost u planinskom kompleksu u Severnoj Koreji, koji je i u prošlosti korišćen za testiranje nuklearnih bombi. 

Takođe, severnokorejska armija do sada je vršila nuklearne probe unutar tri meseca od lansiranja dalekometnih balističkih projektila, a poslednje takvo lansiranje izvršeno je početkom decembra prošle godine.

Tada je raketa tipa "unha," koja predstavlja malo izmenjenu varijantu balističkog projektila za vojne namene "tepodong 2", uspešno ponela u orbitu prvi severnokorejski komunikacioni satelit. 

Demokratska Narodna Republika Koreja u prošlosti je sprovela dva nuklearna testa, 2006. i 2009. godine.

Vojni analitičari u Južnoj Koreji i Japanu ocenjuju da je svrha najnovijeg nuklearnog teksta da se proceni ispravnost i moć novih, umanjenih nuklearnih bojevih glava. Naime, Severna Koreja već najmanje sedam godina poseduje nuklearno oružje, ali su njene bombe do sada bile prevelike i preteške da bi se mogle smestiti na projektile.

Zbog toga, ta zemlja do sada nije imala operativne mogućnosti da zaista ugrozi svoje susede nuklearnim oružjem.

Analitičari, međutim, na osnovu merenja radijacije izvršenog na granici između Južne i Severne Koreje 2010. godine, kada je utvrđeno veliko prisustvo radioaktivnog elementa ksenona, smatraju da je Severna Koreja kroz niz eksperimenata ovladala tehnologijom fuzije, što joj sada omogućuje proizvodnju nuklearnih bombi višestruko manjih dimenzija ali iste bojeve moći koju imaju bombe bazirane na nuklearnoj fisiji.

Zato vojni komentatori u Južnoj Koreji i Japanu veruju da je ovog puta izvršena provera nuklearnih bojevih glava težine između 500 i 1.000 kilograma, koje mogu da se postave na severnokorejske rakete tipa "nodong," "tepodong 1" i "tepodong 2".

Domet – do Kalifornije

I mada je "tepodong 2" raketa najvećeg dometa iz ovog arsenala, za koju se veruje da može da dosegne i jedan deo američke države Kalifornije, istočnoazijski stručnjaci smatraju da će u neposrednoj budućnosti najveću pretnju po druge države predstavljati projektili "nodong" srednjeg dometa (do 1.300 kilometara), jer oni mogu da pokriju čitavu teritoriju Južne Koreje i Japana, a Pjongjang već poseduje između 250 i 350 komada tog oružja, kao i pedesetak pokretnih platformi za njihovo ispaljivanje.

Dalje usavršavanje i masovna proizvodnja rakete "tepodong 2" mogli bi u skorijoj budućnosti da stave veliki deo teritorije SAD u domet severnokorejskog nuklearnog oružja, što je vojno-politički cilj koji je režim u Pjongjangu prošlog meseca javno saopštio putem državne televizije.

Jedan broj azijskih komentatora takođe smatra da će, sa obzirom na to da je Severna Koreja započela ekonomske reforme sa ciljem da normalizuje trgovinu i snabdevanje, najnoviji nuklearni test poslužiti i kao još jedna psihička injekcija nacionalnog ponosa napaćenom stanovništvu, nakon čega će uslediti stroge ekonomske mere koje su kratkoročno nepovoljne po stanovništvo, kao što je uklanjanje buvljih pijaca, zahvaljujući kojima dosta ljudi u Severnoj Koreji preživljava.

Uspešno lansiranje interkontinentalne balističke raketa "unha" ("tepodong 2") u decembru i najnoviji nuklearni test definitivno su postavili Severnu Koreju na pijedestal prave nuklearne sile. 

Oni su, takođe, dodatno zakomplikovali tešku bezbednosnu situaciju na Dalekom istoku gde postoje teritorijalni sporovi Japana i Kine, Japana i Rusije i višedecenijsko suprotstavljanje dve Koreje.

Број коментара 47

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво