Papina odluka iznenadila svet

Svetski zvaničnici i verski lideri izrazili duboko poštovanje i razumevanje za odluku pape Benedikta Šesnaestog da se povuče. Italijanski premijer kaže da je "veoma potresen ovim neočekivanim vestima".

Neočekivana objava pape Benedikta Šesnestog da će se krajem meseca povući sa te dužnosti iznenadila je mnoge rimokatolike i svet koji mu odaju priznanje za njegova dostignuća na čelu katoličke crkve.

Italijanski premijer Mario Monti rekao je da je "veoma potresen ovim neočekivanim vestima", prenosi Bi-Bi-Si. Čak je i portparol Vatikana Federiko Lombardi rekao da je odluka bila iznenađenje.

"Sigurno imate mnogo pitanja ali verujem da će nam biti potrebno nekoliko dana da se organizujemo jer je ova objava i nas sve iznenadila", rekao je Lombardi.

Portparol vlade Nemačke, zemlje gde je papa rođen, rekao je da papa zaslužuje "poštovanje" i "zahvalnost" za svoj rad.

"Nemačka vlada ima najveće moguće poštovanje za svetog oca, za njegova dostignuća, za njegov životni rad u katoličkoj crkvi", rekao je portparol nemačke vlade Štefen Zibert.

Zibert je dodao da je papa ostavio vrlo lični pečat kao mislilac na čelu crkve i da, šta god bilo razlog, njegova odluka mora biti poštovana.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je "najdublje poštovanje" za odluku pape Benedikta da se povuče.

"Ako je sam papa posle zrelog razmišljanja došao do zaključka da njegove snage više nisu dovoljne da vrši svoju dužnost, to u meni budi najdublje poštovanje", rekla je Angela Merkel u izjavi povodom papine ostavke.

Merkelova je ocenila da Benedikt "jeste i ostaje jedan od najvećih verskih mislilaca naše epohe".

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej rekao je da poštuje odluku pape, posebno zato što odstupa od tradicije.

Poštujem papinu odluku, naročito zato što odstupa od tradicije, napisao je Van Rompej u kratkom saopštenju za medije, dodajući da je pontifikat Benedikta XVI bio kratak, ali veoma težak.

Predsednik Evropskog saveta Žose Manuel Barozo, takođe, je uputio saopštenje povodom najavljene ostavke, rekavši da poštuje papu kao poborniku mira u svetu.

Francuski predsednik Fransoa Oland je rekao da je papina odluka "dostojna poštovanja" i dodao da "republika pozdravlja papu koji donosi tu odluku".

Reagujući na povlačenje Benedikata HVI, predsednik SAD Barak Obama rekao je da je zahvalan papi, istakavši da se sa svojom suprugom Mišel, u ime Amerikanaca, moli za poglavara Rimokatoličke crkve.

Portparol izraelskog vrhovnog rabina Jona Mecgera rekao je da papa ima velike zasluge u unapređenju međuverskih odnosa u svetu izmedju judaizma, hrišćanstva i islama.

On je rekao da su u periodu pape Benedikta vladali najbolji odnosi zmeđu crkve i kancelarije glavnog rabina i izrazio nadu da će se taj trend nastaviti.

U odvojenoj izjavi, vrhovni rabin Izraela Jona Mecger rekao je da je papa Benedikt Šesnaesti unapredio odnose između hrišćanstva i judaizma i doprineo "smanjenju broja antisemitskih akata u svetu".

Novi Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, vođa Anglikanske crkve, rekao je da mu je "srce teško" zbog najave ostavke pape Benedikta, ali je dodao i da "u potpunosti" razume njegovu odluku.

"Teškog srca, ali sa potpunim razumevanjem čuli smo jutros za odluku pape Benedikta da odustane od svoje dužnosti biskupa Rima, koju je obavljao sa velikim dostojanstvom, vidovitošću i hrabrošću", rekao je Velbi i dodao da govori u ime "anglikanaca iz celog sveta".

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da će papa Benedikt "nedostajati kao duhovni vodja miliona ljudi". Kameron je uputio "najbolje želje" papi i dodao da je on "radio neumorno na jačanju odnosa Velike Britanije i Svete stolice".

U Poljskoj je papina objava da odlazi predstavljala "veliko iznenađenje" za poljske bikskupe, rekao je portparol Biskupske konferencije te zemlje, monsinjor Vojček Polak.

Adam Bonjecki, bliski prijatelj poljskog pape Jovana Pavla Drugog, koga je papa Benedikt nasledio, rekao je da je papa pokazao kako se u "velikoj veri rešava problem službe, starosti i slabosti".

Bonjecki je rekao da je Benedikt Šesnaesti bio svedok poslednjih dana pape Jovana Pavla Drugog i dodao da veruje da on nije želeo da se ponove ti poslednji dramatični meseci kada je papa Jovan Pavle Drugi ostao na svom mestu, a bio praktično nesposoban da vrši tu dužnost.

Srpska pravoslavna crkva smatra da je odluka da se papa povuče "čin za poštovanje".

Ruska pravoslavna crkva rekla je, povodom najave ostavke pape Benedikta XVI, da ne očekuje "radikalne promene u vatikanskoj politici ili odnosu prema pravoslavnim crkvama".

"Rimokatolička crkva je uvek prilikom promene papa davala uveravanja da će nastaviti istu politiku", izjavio je portparol Odeljenja Ruske pravoslavne crkve za spoljne poslove, Dmitrij Sizonjenko, prenosi Interfaks.

Veliki imam Al Azhara, glavne sunitske muslimanske teološke institucije, Ahmad el Tajed rekao je da je potresen vešću o Benediktovoj ostavci, istakavši da kada neko napušta mesto iz zdravstvenih razloga, to nikada nije dobra vest za islam.

Egipatska koptska crkva je najavljeno povlačenje Benedikta ocenila kao "čin velike iskrenosti pošto je shvatio da mu zdravlje ne dozvoljava da ispunjava dužnosti koje mu nameće njegova uloga".

Hrvatska iznenađena odlukom pape

Političari i biskupi Katoličke crkve u Hrvatskoj iznenađeni su iznenadnom objavom pape.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da je Benedikt Šesnaesti odgovorno vodio Katoličku crkvu i svojim porukama širio mir i prijateljstvo među ljudima.

"Bio je iskren prijatelj Hrvatske i to se videlo i po njegovom zalaganju za članstvo Hrvatske u EU. Veseli me to što je i sam naveo u Deklaraciji da odlazi s položaja pape, ali da ostaje da služi svojoj Crkvi naravno s tim prijateljima među koje ja ubrajam i Hrvatsku", rekao je Josipović za Media servis, prenosi portal Index.hr.

Prva potpredsednica Vlade i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić rekla je novinarima u Saboru da je iznenađena odlukom pape, dok je bivša premijerka Jadranka Kosor saopštila da je odluka pape neočekivana, iako se govorilo o njegovom zdravstvenom stanju.

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić smatra da odluka o povlačenju Benedikta Šesnaestog "svedoči o visokom stepenu odgovornosti koju papa oseća prema crkvi, svom položaju i prema vernicima".

I predstavnici Katoličke crkve u Hrvatskoj izrazili su iznenađenje odlukom pape.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić je izrazio žaljenje, ali i dodao da je papina odluka i "odraz njegove veličine" jer je korektno rekao da ne može dalje da obavlja dužnost.

"Jasno je da nas ovo potresa i da se osećamo pomalo izgubljenima", dodao je Puljić, preneli su hrvatski mediji.

Dubrovački biskup Mate Uzinić rekao je da ga je papina odluka zatekla.

"Prilično sam potresen, iznenađen, moglo bi se reći šokiran tom izjavom. U prvi čas sam pomislio da to ne može da bude istina, ali papa ima pravo na takvu odluku", rekao je Uzinić, prenosi Index.hr.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи