Читај ми!

Alžirci pobili i kidnapere i taoce

U intervenciji alžirske avijacije ubijena 23 kidnapera i 40 talaca, javlja agencija ANI. "Rojters" ističe da za sada nije moguće proveriti navode te mauritanske agencije. Pobeglo je oko 50 talaca. Još tri taoca zarobljena.

02.35 - Alžirske vlasti tvrde da su u operaciji neutralisani otmičari, ali da su ubijeni i neki taoci. Zapadni mediji pišu o skandaloznom kraju naozbiljnije međunarodne krize taoca poslednjih godina.

21.50 - Dva Britanca i dva Filipinca ubijena su u operaciji oslobađanja talaca od islamskih ekstremista u gasnom postrojenju u Sahari, javlja alžirska državna televizija.

15.50 - Alžirske snage oslobodile četiri taoca. Otmičari još uvek "drže" tri osobe.

15.06 - Kidnaperi saopštili da su među taocima još uvek dva Amerikanca, tri Belgijanca, jedan Japanac i jedan Britanac. Ubijeno još šest talaca i osam pobunjenika. 

14.55 - Spaslo se 180 talaca, javlja lokalni izvor. Ima još talaca u "Britiš petroleumu", javlja Rojters.  Alžirske snage otvorile vatru na vozila u kojima su bili kidnaperi. Očevici kažu da je "mnogo mrtvih".

14.10 - Ubijena 34 taoca i 15 kidnapera u napadu alžirskih snaga, javlja agencija ANI, prenosi Rojters.

13.40 - Oslobođeno 25 stranih državljana iz Alžira, među kojima su i dva Japanca, javile alžirske bezbednosne snage, prenosi Rojters

12.55 - Alžirski helikopteri bombarduju gasni kompleks u kome islamisti drže taoce, javili kidnaperi mauritanijskoj agenciji ANI. Ranjena dva japanska taoca.

12.05 - Trideset talaca pobeglo alžirskim islamistima, javila zvanična alžirska agencija APS.

Alžirska avijacija je ubila 34 taoca i 15 kidnapera. Više talaca alžirskih islamista, koji su juče oteti, uspeli su da pobegnu, javljaju alžirski mediji.

Agencija Rojters ističe da za sada nije moguće proveriti navode mauritanske agencije, ali podseća da ona ima bliske kontakte sa grupom bliskoj Al Kaidi, koja je preuzela odgovornost za otmicu radnika, kao odgovor na francuski napad na islamiste u susednom Maliju.

Prethodno je jedan alžirski bezbednosni zvaničnik rekao da je najmanje 20 stranaca uspelo da pobegne od islamističkih otmičara koji su ih od juče držali kao taoce na gasnom polju na jugu Alžira.

Taj funkcioner, koji je želeo da ostane anoniman, potvrdio je da među onima koji su pobegli ima Amerikanaca i Evropljana, ne navodeći više detalja, preneo je AP.

Tačan broj zarobljenih, pa i pobeglih talaca još nije utvrđen.

Alžirska zvanična agencija APS javila je ranije da je 30, od više desetina talaca koje su juče zarobili islamisti, jutros uspelo da pobegne od ekstremista, a neke agencije su javile da je pobeglo 15 stranaca i 30 Alžiraca.

Alžirski zvaničnici su prethodno saopštili da je "situacija pod kontrolom", a francuski ministar odbrane Žan-Iv le Drijan rekao je da ima "puno poverenje" u vladu Alžira.

Otmičari su zatražili povlačenje alžirske vojske, raspoređenje oko kompleksa, da bi otpočeli pregovore, rekao je jedan od njih katarskoj televiziji Al Džazira.

"Tražimo povlačenje alžirske vojske da bi se omogućilo da počnu pregovori" o taocima, rekao je jedan od otimača koji se predstavio pod pseudonimom Abu el Bara.

Grupa koja sebe naziva "Bataljonom krvi" saopštila je da je postavila nagazne mine oko mesta na kojem drže taoce.

Tačan broj talaca nije poznat. Otmičari tvrde da drže 41 stranog državljanina, uključujući sedam Amerikanaca, Japance, Britance, Francuze i Norvežane.

U napadu su ubijeni jedan Britanac i jedan Alžirac. Kompleks su opkolili alžirski vojnici i helikopteri.

Otmičar je u današnjoj izjavi za Al Džaziru dodao da je alžirska vojska pucala ka postrojenju i da je tada povređen jedan talac Japanac.

Alžirski bezbednosni zvaničnik rekao je da je alžirska vlada u pregovorima sa SAD i Francuskom o mogućnosti da međunarodne snage pomognu u situaciji sa stranim taocima.

Taj zvaničnik rekao je da su alžirske vlasti, takođe, uspostavile kontakt s plemenskim vođama kod alžirskih Tuarega za koje se veruje da imaju bliske veze sa islamističkim borcima.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво