Читај ми!

Pakistanski premijer pred vratima zatvora

Pakistanski ustavni sud razrešio premijera te zemlje Radžu Perveza Ašrafa funkcije, i naredio njegovo hapšenje zbog korupcije. Dužnosti je razrešeno još 15 njegovih saradnika. Demonstranata u prestonici traže raspuštanje parlamenta a opozicija zahteva i odlazak šefa države s vlasti.

Ustavni sud Pakistana rezrešio je dužnosti premijera Radžu Perveza Ašrafa i naredio njegovo hapšenje zbog korupcije. Još 15 njegovih saradnika razrešeno je dužnosti. Hiljade demonstranata u Islamabadu traži raspuštanje parlamenta. Opozicija zahteva i da predsednik države ode s vlasti.

Samo sedam meseci od ostavke premijera Jusufa Gilanija ili takozvanog "gospodina 10 odsto" u Pakistanu je izbila nova korupcionaška afera. Premijer Radža Pervez Ašraf uhapšen je zbog pronevere miliona dolara u slučaju privatnih elektrana. Afera se odnosi na ugovore koje je savezna vlada sklopila sa elektranama, dok je Ašraf bio ministar energetike. Istraga se vodi i protiv 15 njegovih saradnika, među kojima su i ministri.

"Onaj koji je činio kriminalna dela, nema imunitet. Vrhovni sud ima pravo da naredi hapšenje, ne samo ministara, već i premijera", istakao je sudija Vrhovnog suda Pakistana Akram Šeik.

Iznenađujući potez Vrhovnog suda usledio je drugog dana protesta u Islamabadu, koje predvodi verski lider Kadri. Njegov zahtev je da vojska ima ulogu u prelaznoj admnistraciji i reformama Vlast to vidi kao pokušaj odlaganja parlamentarnih izbora zakazanih za maj i uvođenja političkog haosa.

"Želimo demokratske promene i izmenu izbornog zakona. Ovo je mirna, demokratska revolucija, za pravnu državu, u kojoj 150 miliona Pakistanaca neće živeti u siromaštvu", ističe verski lider Mohamed Tahirul Kadri.

U zemlji, u kojoj je prosečna zarada manja je od 250 dolara, a milioni žive bez vode i struje vlada, pravosuđe i moćna vojska su u svađi. Pakistan se godinama suočava sa korupcijom feudalne i industrijske elite, nesposobne da podigne privredu na noge i reši energetsku krizu i sektaško nasilje.

Građani se žale da država ne štiti pravo građana na život, i nagkašavaju da im takva demokratija ne treba.

Lider opozicije Imran Kan pozvao je predsednika Asifa Alija Zardarija da podense ostavku, posebno zato što obavlja i funkciju predsednika Partije pakistanskog naroda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво