Читај ми!

Francuzi prošli kao Amerikanci u Teheranu

Ekstremisti u Somaliji tvrde da su porazili francuske komandose u akciji oslobađanja taoca u ovoj zemlji. Francuska tvrdi da je talac, njihov tajni agent, ubijen u akciji, dok islamski ekstremisti tvrde da je živ.

Francuska nije uspela u akciji svojih komandosa da oslobodi francuskog taoca u Somaliji koga su ubili njegovi tamničari, izjavio je francuski ministar odbrane Žan Iv Le Drian u Parizu. Islamski ekstremisti tvrde da su porazili francuske komandose i da je talac živ.

Francusko ministarstvo odbrane navelo je u saopštenju da su u akciji za njegovo oslobađanje izvedenoj noćas ubijeni dva francuska vojnika i 17 "terorista". Akciju je sprovela francuska tajna služba (DGSE).

Francuz Deni Aleks takođe pripadnik francuske tajne službe, u rukama je islamista u Somaliji od 14. jula 2009. godine.

Komandosi tajne službe naišli su na jak otpor i tokom napada usledile su žestoke borbe, navelo je ministarstvo.

Francusko ministarstvo odbrane je podsetilo da je Aleks otet u Mogadišu tokom zvanične misije pomoći prelaznoj somalijskoj vladi i da je zbog nepopustljvosti terorista koji su tri i po godine odbijali svake pregovore i držali Aleksa u nehumanim uslovima isplanirana i sprovedena akcija za pokušaj njegovog spasavanja.

Somalijska islamistička grupa El Šebab je međutim u svom saopštenju prosleđenom agenciji Frans pres navela da je francuski talac još živ posle neuspele sinoćne operacije francuskih komandosa da ga oslobode, ali da će mu biti suđeno "u naredna dva dana".

Oni takođe tvrde da su zarobili jednog francuskog vojnika ranjenog u toj operaciji, kao i da su francuski komandosi zarobili i odveli "više" njihovig saboraca, ubijenih ili ranjenih u borbama.

"Ranjeni francuski vojnik je pod stražom mudžahedina, a Aleks je još bezbedan i daleko od mesta borbi", navodi se u saopštenju islamista.

Oni su dodali da mudžahedini Al Šebaba upozoravaju Francusku da će snositi "gorke posledice" zbog ove vojne operacije kojom je uzaludno pokušano da se oslobodi talac koga drže više od tri godine.

Francuska ima još osam talaca u zemljama podsaharske Afrike.

Број коментара 18

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво