Читај ми!

Argentina traži Foklande

Novi poziv Britaniji da se odrekne vlasti na Foklandskim ostrvima uputila argentinska predsednica Kristina Fernandes de Kiršner. Iz Londona poručuju da o budućnosti ostrva treba da odluče tamošnji stanovnici.

Predsednica Argentine Kristina Fernandes de Kiršner pozvala je Veliku Britaniju da se odrekne vlasti nad Foklandskim ostrvima kraj argentinske obale, i ocenila da britansko polaganje prava na taj arhipelag predstavlja razmetljiv kolonijalizam.

Kiršner je u otvorenom pismu u britanskom listu Gardijan pozvala premijera Dejvida Kamerona da poštuje rezoluciju UN koja, kako je rekla, podržava da se Argentini vrate ostrva, koja se u toj zemlji nazivaju Malvinska.

"Na današnji dan, 3. januara, pre 180 godina, u razmetljivoj vežbi kolonijalizma 19. veka, Argentina je na silu oterana s Malvinskih ostrva koja su od Londona udaljena 14.000 kilometara", navela je Krišner u pismu, koje je poslato i generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu.

Kameron je rekao da o budućnosti Foklandskih ostrva treba da odluče tamošnji stanovnici. Inače, dve trećine stanovnika su doseljenici britanskog porekla.

Britanski premijer je istakao da predsednica Argentine treba da obrati pažnju na rezultat referenduma na kojem će se ostrvljani ove godine izjasniti o političkom statusu ostrva.

"Kad god su ostrvljani upitani za mišljenje oni su rekli da žele da održe sadašnji status, u okviru Ujedinjenog kraljevstva", naglasio je Kameron.

Foklandska ili Malvinska ostrva su grupa od oko 200 ostrva u južnom Atlasnkom okeanu koja su pod upravom britanske krune. Velika Britanije je 1833. godine preuzela kontrolu nad ostrvima.

Argentina je 1982. godine upala sa svojim trupama na Foklande, a u sukobu sa britanskom vojskom, koji je trajao 74 dana, poginulo je više od 900 ljudi, većinom argentinskih vojnika.

Varnice između Argentine i Velike Britanije ponovo su počele 2010. godine kada je London odobrio ispitivanje morskog dna oko ostrva u potrazi za naftom.

Zvaničnici dve zemlje su i prošle godine razmenjivali optužbe. Dejvid Kameron je optužio Argentinu da ima kolonijalističke pretenzije na šta je argentinska predsednica odgovorila da drugoj strani ostavlja ksenofobične postupke.

Број коментара 32

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво