Читај ми!

Moskva i Vašington, zakonom na zakon

Posle ruske Dume i Savet federacije usvojio zakon koji predviđa zabranu američkim porodicama da usvajaju rusku decu. Zakon predstavlja odgovor na novi američki zakon o kažnjavanju Rusa, optuženih za kršenje ljudskih prava. Protesti i u Rusiji, i preko okeana.

Novo zaoštravanje odnosa na relaciji Moskva - Vašington. Savet Ruske Federacije usvojio je zakon kojim se američkim državljanima zabranjuje usvajanje ruske siročadi zbog lošeg tretmana i maltretiranja te dece. Akt koji reguliše i pitanja iz oblasti rada nevladinih organizacija u Rusiji, odgovor je na novi američki zakon o kažnjavanju Rusa, optuženih za kršenje ljudskih prava.

Ruski zakonodavci kažu da je zakon "Dime Jakovljeva", odgovor na ravnodušnost američkih zvaničnika na smrt devetnaestero ruske usvojene dece u Americi, protekle decenije. Zakon je dobio ime po dvogodišnjem dečaku, koji je preminuo od posledica toplotnog udara, kada su ga američki usvojitelji, ostavili zaključanog u automobilu.

"Amerikanci optužuju nas, a u stvari su predstavnici njihovih fondacija ti koji biraju američke usvojiteljske porodice. Sada nas optužuju, jer se usvojena deca nisu uklopila u nove porodice", kaže član Saveta Federacije Valentina Petrenko.

Akt je i odgovor na nedavni američki "Magnicki zakon" - kojim se uskraćuju vize i raspolaganje imovinom u Americi za Ruse, za koje Vašington proceni da krše ljudska prava. Američki zakon nazvan je po ruskom advokatu i borcu protiv korupcije Sergeju Magnickom, za čiju smrt u zatvoru, Amerika krivi ruske zvaničnike.

"Ovo je emotivni odgovor na Magnicki zakon, koji krši međunarodne norme. Moramo da znamo šta se dešava sa našom decom, usvojenom u drugim zemljama. Sa Sjedinjenim Državama, to nije bio slučaj", naveo je član Saveta Federacije Ruslan Gatarov.

Neki ruski zvaničnici, među kojima i šef diplomatije Sergej Lavrov, ocenjuju da zakon koji Amerikancima zabranjuje da usvajaju rusku decu, krši ustav i međunarodne obaveze Rusije.

Demonstranti u Moskvi kažu da zakon uskraćuje bolju budućnost napuštenoj deci, jer u Rusiji nema dovoljno zainteresovanih za njihovo usvajanje. U Americi je, za desetak godina, usvojeno više 45.000 ruske siročadi.

Ima i građana koji kažu da ovaj zakon nije dobar za decu, nacionalnu bezbednost i državnu politiku i da u Rusiji ima više od 750.000 napuštene dece.

Novim ruskim zakonom, koji stupa na snagu 1. Januara, takođe se zabranjuje ulazak Amerikancima, za koje se proceni da su povredili prava ruskih građana.

U Americi, Bela kuća zatrpana je peticijama kojima se traži uvođenja sankcija ruskim poslanicima koji podržavaju zakon "Dime Jakovljeva".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво