Читај ми!

Evropa strahuje od "bajkera"

Veliki talas motociklista iz SAD, Kanade i Australije stiže u Evropu, a strahuje se da bi moglo doći do njihovih sukoba, kao što je devedesetih to bio slučaj sa nordijskim bajkerima.

Evropol je upozorio da talas bandi motociklista iz SAD, Kanade i Australije stiže u Evropu i da se mogu očekivati "smrtonosni okršaji", poput "rata" nordijskih bajkera devedesetih godina.

U Evropu je dosad došlo više od 700 članova australijskih "Komančerosa" i "Pobunjenika", kanadske "Rok mašine" i američkih "Mongola" i "Vagosa", navedeno je u saopštenju evropske policije, čiji je štab u Hagu, preneo je AFP.

Bande, koje su poznate po tome što "zauzimaju teritoriju" radi trgovine drogom, oružjem ili ljudima, regrutuju u Evropi nove članove među ekstremnim desničarima, pripadnicima zatvorskih grupa, huliganima i vojnim osobljem, napomenuo je Evropol.

Evropska policija upozorila je da se mogu očekivati obračuni i odmazde pošto su bande "sklone ektremnim oblicima nasilja", koja podrazumevaju korišćenje "kalašnjikova" i bombi, i neretko se sukobljavaju sa lokalnim kriminalnim grupama.

Savremene bande motociklista sve manje imaju veze s bajkerskim načinom života pošto mnogi članovi tih bandi nemaju motor, pa čak ni vozačku dozvolu, navodi se u saopštenju.

Evropol je obavestio nacionalne policijske snage na opasnost od eventualnih okršaja i moguće promene u svetu organizovanog kriminala.

Podsećajući na takozvane "Ratove nordijskih bajkera" devedesetiih godina dvadesetog veka, policija je istakla da je to tipičan primer eskalacije ektremnog nasilja koja je rezultat povećanog broja bajkera u Evropi.

Ti sukobi izbili su kada je bajkerska grupa "Bandidos" dospela u nordijske zemlje i sukobila se s lokalnim "Anđelima pakla" zbog teritorije.

Motociklisti su koristili oružje poput automatskih pušaka, protivoklopnog oruđa i automobila bombi. U nasilju je ubijeno najmanje 11, a ranjeno više desetina bajkera.

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије