Morsi, novi egipatski faraon?

Dekretom egipatskog predsednika Muhameda Morsija, smenjen državni tužilac i naložena nova suđenja zvaničnicima režima Hosnija Mubaraka. Tim odlukama Morsi "uzurpirao sva državna ovlašćenja i proglasio se novim egipatskim faraonom", upozorio jedan od lidera opozicije Mohamed el Baradej.

Egipatski predsednik Mohamed Morsi izdao je dekret kojim je sebi dao široka ovlašćenja bez mogućnosti žalbe, a u skladu s tim, smenio je državnog tužioca i naložio da se ponove suđenja zvaničnicima iz doba Hosnija Mubaraka.

"Predsednik može da izda bilo koju odluku ili meru kako bi zaštitio revoluciju. Ustavne deklaracije, odluke i zakoni koje izda predsednik su konačni i na njih ne može da se uloži žalba", rekao je Morsijev portparol Jaser Ali, javila je državna televizija.

Morsi je, pored toga, nalažio da se ponove suđenja zvaničnicima iz vremena vlasti Mubaraka, koji je svrgnut 11. februara prošle godine.

Prema Rojtersu, to znači da bi ponovo moglo da se sudi i Mubaraku, koji je u junu osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer nije sprečio ubistva demonstranata tokom pobune protiv njegovog režima.

Tom odlukom Morsi je izašao u susret demonstrantima koji su zahtevali da se ponove suđenja zvaničnicima koji su učestvovali u nasilju tokom prošlogodišnjih antirežimskih protesta.

Predsednik je, u skladu sa novim širokim ovlašćenjima, smenio državnog tužioca Abdela Megvida Mahmuda i na njegovo mesto postavio Talata Ibrahima Abdalaha.

Morsi je pokušao da Mahmuda smeni u oktobru, u nastojanju da umiri demonstrante, ali je odustao zbog protivljenja sudija.

Parlament zaštićen

Dektretom egipatskog predsednika nijedan pravosudni organ ne može da raspusti parlament, u kojem dominiraju islamisti i koji spremaju novi ustav.

Skupština je na meti kritika sekularne opozicije, jer u njoj nisu zastupljeni svi segmenti raznolikog egipatskog društva.

Ti potezi će, kako ocenjuje agencija Frans pres, dodatno pogoršati odnose predsednika sa sudskim vlastima.

Jedan od lidera egipatske opozicije Mohamed el Baradej rekao je da je predsednik ovim odlukama "uzurpirao sva državna ovlašćenja i proglasio se novim egipatskim faraonom".To predstavlja "veliki udarac za revoluciju koji bi mogao da ima teške posledice", upozorio je Baradej.

broj komentara 13 pošalji komentar
(petak, 23. nov 2012, 12:36)
anonymous [neregistrovani]

Kalif, ne faraon...

Kad su egipatski islamisti ubili Sadata, uzvikivali su "ubili smo faraona".Egipatski islamisti predislamsko i faraonsko doba posmatraju negativnom svetlu, a i u kuranu su faraoni opisani kao negativci.Za njih je uvreda nekoga nazvati faraonom, a neizmerna cast nazvati ga kalifom.Razlike u ingerencijama i nema izmedju faraona i kalifa, ali onu svoju istoriju posmatraju kroz prizmu Islama.Mnogi narodi bi od takve duge i zanimljive istorije napravili ozbiljan biznis, ali u Egiptu ne znaju sta ce sa piramidama a jos i turiste gledaju popreko zbog kupacih kostima i alkohola...

(petak, 23. nov 2012, 11:25)
anonymous [neregistrovani]

Re: Egipcani

Starosedeoci severne Afrike su Kopti u Egiptu, Kabili u Alziru i Tunisu, kojima je nametnut Islam i danas su svedeni na nivo malih etnickih grupa koje niko vise ne zarezuje. Inace ne podnose se sa "novopridoslima".

(petak, 23. nov 2012, 11:00)
Ranko [neregistrovani]

Egipcani

A ko je bio Kralj Faruk ???

(petak, 23. nov 2012, 10:46)
anonymous [neregistrovani]

Ko je očekivao

demokratiju u "Arapskom proleću"?

(petak, 23. nov 2012, 10:04)
anonymous [neregistrovani]

Kopti

"re: Faraoni nisu bili muslimani...
Kakve to veze ima, bili su Egipcani, kao i ovi danas."

Ma, da, današnji Egipćani su Arapi koji su preplavili Egipat naročito za vreme Sultana Saladina (1137.-1193.)

Pravi, iskonski Egipćani su Kopti!

Sve osim Kopta nema blage veze sa Egipćanima, onim starim iz doba faraona.

(petak, 23. nov 2012, 08:26)
Voroncov [neregistrovani]

Sve će mu biti uzalud

ako ne uspe poboljšati ekonomsko stanje u zemlji. Mislim da narod to najviše očekuje.

(petak, 23. nov 2012, 08:25)
anonymous [neregistrovani]

tek toliko da se zna

faraon je jedna osoba a ne faraoni. Faraon Ramsis II, Telo je pronadjeno u Crvenom Moru 1898 godine, u mestu koje se zove Jabalain.

(petak, 23. nov 2012, 08:22)
ja [neregistrovani]

sve se zna

Amerika ovo kontroliše, isto kao i Saudijsku Arabiju preko fundamentalističkih vlasti.Potrebna im je čvrsta ruka u regionu da bi mogli napredovati dalje prema Iranu, a da nemaju u pozadini problema.

(petak, 23. nov 2012, 03:26)
anonymous [neregistrovani]

tek toliko da se zna

jesi li ti ista ucio iz istorije?U doba faraona nije bilo ovih danasnjih religija nepismenjakovicu!

(četvrtak, 22. nov 2012, 22:53)
anonymous [neregistrovani]

Nisu bili Egipćani

Bili su Kopti.