Читај ми!

Morsi, novi egipatski faraon?

Dekretom egipatskog predsednika Muhameda Morsija, smenjen državni tužilac i naložena nova suđenja zvaničnicima režima Hosnija Mubaraka. Tim odlukama Morsi "uzurpirao sva državna ovlašćenja i proglasio se novim egipatskim faraonom", upozorio jedan od lidera opozicije Mohamed el Baradej.

Egipatski predsednik Mohamed Morsi izdao je dekret kojim je sebi dao široka ovlašćenja bez mogućnosti žalbe, a u skladu s tim, smenio je državnog tužioca i naložio da se ponove suđenja zvaničnicima iz doba Hosnija Mubaraka.

"Predsednik može da izda bilo koju odluku ili meru kako bi zaštitio revoluciju. Ustavne deklaracije, odluke i zakoni koje izda predsednik su konačni i na njih ne može da se uloži žalba", rekao je Morsijev portparol Jaser Ali, javila je državna televizija.

Morsi je, pored toga, nalažio da se ponove suđenja zvaničnicima iz vremena vlasti Mubaraka, koji je svrgnut 11. februara prošle godine.

Prema Rojtersu, to znači da bi ponovo moglo da se sudi i Mubaraku, koji je u junu osuđen na doživotnu kaznu zatvora jer nije sprečio ubistva demonstranata tokom pobune protiv njegovog režima.

Tom odlukom Morsi je izašao u susret demonstrantima koji su zahtevali da se ponove suđenja zvaničnicima koji su učestvovali u nasilju tokom prošlogodišnjih antirežimskih protesta.

Predsednik je, u skladu sa novim širokim ovlašćenjima, smenio državnog tužioca Abdela Megvida Mahmuda i na njegovo mesto postavio Talata Ibrahima Abdalaha.

Morsi je pokušao da Mahmuda smeni u oktobru, u nastojanju da umiri demonstrante, ali je odustao zbog protivljenja sudija.

Parlament zaštićen

Dektretom egipatskog predsednika nijedan pravosudni organ ne može da raspusti parlament, u kojem dominiraju islamisti i koji spremaju novi ustav.

Skupština je na meti kritika sekularne opozicije, jer u njoj nisu zastupljeni svi segmenti raznolikog egipatskog društva.

Ti potezi će, kako ocenjuje agencija Frans pres, dodatno pogoršati odnose predsednika sa sudskim vlastima.

Jedan od lidera egipatske opozicije Mohamed el Baradej rekao je da je predsednik ovim odlukama "uzurpirao sva državna ovlašćenja i proglasio se novim egipatskim faraonom".To predstavlja "veliki udarac za revoluciju koji bi mogao da ima teške posledice", upozorio je Baradej.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво