Читај ми!

Izrael i Hamas daju šansu miru

Posle sedmodnevnog sukoba u Pojasu Gaze, Izrael i Hamas postigli u Egiptu sporazum o primirju, koji je stupio na snagu u 20 časova. Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pristao na sporazum posle konsultacija sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Primirje između Izraela i Palestinaca iz Pojasa Gaze stupilo je na snagu u 20 sati po srednjoevropskom vremenu. Time je okončan jednonedeljni sukob koji je odneo više od 160 palestinskih i pet izraelskih života.

Sporazum o primirju postignut je uz posredovanje Egipta, a odluku o prekidu vatre saopštio je ministar spoljnih poslova te zemlje Muhamed Kamil Amr, posle sastanka sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu potvrdio je u Jerusalimu da je postignut sporazum, navodeći da je pristao posle konsultacija sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Agencija AP iz sporazuma prenosi da će Izrael obustaviti sve vojne aktivnosti protiv Pojasa Gaze kojim upravlja pokret Hamas, a da će Hamas prekinuti raketiranje Izraela.

Posle 24-časovnog prekida vatre, biće otvoren prelaz između Izraela i Gaze za slobodan protok robe i ljudi. Egipat će biti garant sporazuma.

U Pojasu Gaze pucnjavom iz vatrenog oružja i uzvicima "Pobeda, pobeda!" pozdravljeno je  stupanje primirja na snagu.

Šenlučenje, vatromet i povici "Alahu Akbar! – Otpor je trijumfovao!", odjekivali su ulicama te palestinske oblasti, pojačani preko zvučnika džamija, javio je izveštač agencije AFP.

U jednonedeljnim sukobima poginulo je više od 160 Palestinaca i pet Izraelaca, od kojih je jedan bio vojnik.

Od početka sukoba 14. novembra Izrael je izveo više od 1.500 avionskih, raketnih i napada s mora na ciljeve u Gazi. Na Izrael je iz Pojasa Gaze ispaljeno više od 1.000 raketa.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи