Читај ми!

Levi: Izrael želi održivi mir

Izrael isključivo zainteresovan za održivi prekid vatre sa Hamasom, a ne za neke lažne mirovne sporazume kakve je u prošlosti zaključivao sa tom organizacijom, rekao izraelski ambasador u Beogradu Josef Levi.

Ambasador Izraela u Srbiji Josef Levi najavio je u Beogradu da će u narednim satima biti doneta odluka o mogućoj izraelskoj kopnenoj ofanzivi na Gazu u slučaju neuspeha u postizanju pregovora o trajnom i realističnom prekidu vatre sa organizacijom Hamas.

Levi je naglasio da je Izrael isključivo zainteresovan za održivi prekid vatre sa Hamasom, a ne za neke lažne mirovne sporazume kakve je u prošlosti zaključivao sa tom organizacijom.

On je novinarima rekao da cilj Izraela nije da uđe u Gazu već će to, kako je dodao, učiniti jedino u slučaju da bude primoran da na taj način onesposobi "terorističku organizaciju Hamas, koja se može smatrati pandanom Al Kaidi", da dalje ubija nedužne građane Izraela.

Levi je podsetio da se Izrael povukao iz Gaze 2005. godine uključujući svoju vojsku, civile, čak i grobove i dodao da Izrael nema nameru da se vraća tamo, već da samo želi da "spreči teroriste" da dalje napadaju Izrael raketama, bombama i da zbog njih stotine hiljada građana Izraela mora da bude u skloništima.

"Teroristi iz Gaze žele da naruše suverenitet Izraela, što nije slučaj sa Zapadnom obalom, gde je Izrael sklopio mirovni sporazum sa Palestincima", rekao je Levi dodajući da su Palestinci na Zapadnoj obali učinili kompromis i prihvatili državu Izrael.

Prema njegovim rečima, Hamas čini zločine protiv Izraela, ali i protiv sopstvenog naroda postavljajući često kao ljudski štit palestinske civile koje, kako je dodao, ubija kako bi stvorio pogrešnu i lažnu sliku u medijima.

Levi je dodao da je svestan rizika koje nosi moguća kopnena operacija izraelske vojske navodeći da bi, u tom slučaju, nastupio veoma mračan period na Bliskom istoku.

"Ulazak u Gazu je rizičan potez. Svesni smo komplikacija. Bilo bi žrtava. Gaza je jedna od najgušće naseljenih teritorija na svetu sa 1,5 miliona ljudi koji žive na 3.500 kvadratnih kilometara", rekao je ambasador Izraela i dodao da će Izrael biti poslednji koji će se plašiti da uđe u Gazu.

Iran i Katar pomažu Hamas

Izraelski diplomata, koji je istakao da je Tel Aviv vrlo zadovoljan naporima novog egipatskog predsednika Muhameda Morsija u pregovaračkom procesu, izrazio je očekivanje da Egipat neće ući u konflikt sa Izraelom, s kojim je pre više decenija sklopio mirovni sporazum, ističući da je Kairo svestan da bi takav postupak stvorio paklenu atmosferu na Bliskom istoku, koja bi označila početak jednog novog mračnog perioda.

Levi je ocenio da će postizanje održivog prekida vatre sa Hamasom biti teško izvodljivo, s obzirom na to da oni ne žele da vode realne pregovore i da "ne prihvataju podelu na palestinsku i izraelsku državu, već je njihov jedini cilj uništenje izraelske države".

Podsećajući da je samo od početka 2012. godine Hamas, "koji je posle Arapskog proleća osnažen i ohrabren", na teritoriju Izraela ispalio oko 900 raketa, Levi je rekao da je potpuno neprihvatljivo da 1,5 miliona građana Izraela provodi noći u skloništima u strahu od vazdušnih udara, dok, kako je naglasio, građani pojedinih pograničnih naseljenih mesta, kao što je grad Aškelon, to čine već više godina.

Levi je optužio Iran da direktno podržava Hamas i isporučuje mu oružje, dodajući da još neke muslimanske države podržavaju tu organizaciju, među kojima je i Katar.

Prema rečima izraelskog diplomate, izraelska vojska u Gazi gađa isključivo vojne ciljeve i jedna je od retkih armija na svetu čiji pripadnici neretko krivično odgovaraju u slučaju da učine grešku i ugroze živote palestinskih civila.

"Mi smo moćni, ali mi znamo za granice moći. Mi imamo vrlo moćnu opremu, ali i znamo kako da je upotrebimo. Razmislimo i pet, šest i sedam puta pre nego što pritisnemo dugme za lansiranje rakete", rekao je Levi i dodao da je izraelska vojska jedna od najmoralnijih armija na svetu.

Levi je, takođe, odbacio spekulacije da moguća kopnena operacija izralske vojske ima političku pozadinu, ističući da će takva odluka biti vođena jedino strateškim ciljem da građani Izraela "ne dozvole teroristima da ih ubijaju". 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво