Читај ми!

Nove eksplozije, Gaza u mraku

Hamas i Izrael prvo pristali, a potom demantovali da primirje u Pojasu Gaze počne u ponoć. Ukoliko se prekid vatre ne održi, šestodnevno bombardovanje moglo bi se nastaviti kopnenom ofanzivom.

01.30 - Tri palestinska novinara ubijena u Gazi, u napadima Izraela, javio je AP. Novinari ubijeni dok su se nalazili u svojim automobilima, navodi američka agencija. Izrael potvrdio da su novinari bili meta napada, tvrdeći da su bili povezani sa ekstremistima.

00.35 - Serija snažnih eksplozija u Gazi. Nestalo struje. Pogođena zgrada u kojoj se nalazi dopisništvo francuske agencije AFP. Izrael tvrdi da je gađao štab Hamasa. Još nema podataka o evetualnim žrtvama. 

22.03 - Izrael u poslednjih nekoliko sati bombardovao jedan od štabova Hamasa u Gazi, "sigurnu kuću" u kojoj su se navodno krili operativci tog pokreta, kao i tunele kojima se oružje doturalo borcima. Od početka napada na Gazu, pogođeno oko 1.500 ciljeva. Sistem "Gvozdena kupola" oborio 389 projektila.

18.43 - I Izrael i Hamas reterirali od ranijih izjava da u ponoć počinje primirje u Gazi. Ništa nije dogovoreno, rat se nastavlja. 

16.24 - Izraelski zvaničnici najavili da će u narednih nekoliko sati nastupiti prekid vatre između Izraela i Hamasa.

15.24 - Hamas streljao šestoricu muškaraca pod optužbom da su izraelski špijuni. Oni su izvedeni na jednu od raskrsnica u Gazi i likvidirani. Istovremeno, pet izraelskih vojnika ranjeno u eksploziji projektila ispaljenog iz Gaze. 

15.12 - Izraelska vojska baca letke na Gazu i traži od Palestinaca da se evakuišu iz zgrada koje se nalaze u blizini kuća u kojima borave operativci Hamasa. Šanse za mir sve bleđe.

14.52 - Ban Kimun stigao u Izrael. Vojska saopštila da su na Jerusalim pale dve rakete.  

13.20 - Sirene za vazdušnu opasnost u Jerusalimu.  

11.50 - Izrael odlučio da za nekoliko sati odloži početak kopnene ofanzive na Pojas Gaze, dok traju pregovori o primirju u Kairu. 

Nekoliko sati pred dolazak mirovne misije UN u Jerusalim, izraelski lideri razmatrali su egipatske predloge za prekid vatre. Tokom šestodnevnog nasilja u Pojasu Gaze, poginulo je više od stotinu ljudi.

S druge strane, američka ambasadorka u UN Suzan Rajs saopštila je da SAD neće podržati tekst rezolucije Saveta bezbednosti koji, prema oceni Vašingtona, potkopava napore za postizanje prekida vatre u Gazi.

Tekst rezolucije koji je predložio Maroko poziva na prekid neprijateljstava, a Vašington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz Pojasa Gaze.

Ministri u vladi izraelskog premijera Benjamina Netanijahua prošle noći su razmatrali predlog za postizanje primirja, ali i mogućnost pokretanja kopnene ofanzive u Gazi.

Izraelski državni radio navodi da Izrael najpre želi prekid vatre u trajanju od 24 sata do 48 sati, kao i da sukobljene strane za to vreme razgovaraju o trajnom primirju. Prema istom izvoru, Izrael bi mogao i da ublaži blokadu Pojasa Gaze.

Ambasador Izraela u Beogradu Josef Levi rekao je da je njegova zemlja zainteresovana za održivi prekid vatre sa Hamasom, a ne za neke lažne mirovne sporazume kakve je u prošlosti zaključivao sa tom organizacijom.

Izraelska televizija javlja da je Netanijahu blizu odluke da odobri primirje i da će u naredna 24 sata doći do prekida bombardovanja.

Izraelski mediji izvestili su i da su raketni napadi iz Pojasa Gaze na Izrael bili prekinuti u satima pred sastanak kabineta. Ipak, tokom večeri zabeležena su dva raketna napada na oblast Eškol u kojima nije bilo povređenih. Još pet raketa palo je u oblasti Beševa, a sirene za uzbunu oglasile su se na nekoliko lokacija na jugu Izraela.

Izraelski predsednik Šimon Peres optužio je Iran da podstiče Palestince da nastave raketne napade, umesto da pregovaraju o prekidu vatre.

Iranci pokušavaju da podstaknu Hamas da nastavi sa napadima, bombardovanjem, pokušavaju da im pošalju oružje, rekao je Peres televiziji Si-En-En.

Lider Hamasa Haled Mešal rekao je u Kairu, gde vodi razgovore sa egipatskim vlastima u okviru posredovanja u sukobu, da postoji mogućnost za postizanje dogovora o primirju, ali i dodao da je za to neophodan prekid blokade Pojasa Gaze.

"Nismo protiv primirja, ali ostajemo pri svojim zahtevima – okončanje nasilja, prekid agresije i prekid blokade", rekao je Mešal.

U izraelskim napadima na Gazu u ponedeljak je ubijeno 32 ljudi, čime je broj ubijenih Palestinaca od početka ofanzive prošle srede dostigao 109.

Prošle noći, u izraelskim napadima povređeno je sedam Palestinaca. Izraelske vlasti danima pominju mogućnost da krenu u kopnenu ofanzivu, zbog čega je generalni sekretar UN Ban Kimun sinoć doputovao u Kairo, nakon čega će posetiti Izrael i palestinske teritorije i razgovarati sa Netanijahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво