Читај ми!

Egipatski mir, ili kopnena ofanziva

Uskoro bi mogao biti postignut prekid vatre u pojasu Gaze, rekao predsednik Egipta Muhamed Mursi. U kabinetu izraelskog premijera negiraju da je Izrael poslao zvaničnika u Kairo. Moguća i kopnena ofanziva, kaže izraelski general.

20.56 - Portparol  Hamasa Sami Abu Zuhri saopštio je da su propali napori za uspostavljanje prekida vatre između te organizacije i Izraela.

17.29 - Najmanje deset civila, uključujući decu i žene, ubijeno u izraelskom vazdušnom udaru na kuću u gradu Gaza. Izraelski mediji javljaju da je to kuća zvaničnika Hamasa.

15.32 - Američki predsednik Barak Obama rekao je da Izrael ima pravo da se brani, ali da bi "bilo dobro" da se izbegne eksalacija konflikta i kopnena invazija.

13.30 - Desetine teretnih kamiona sa humanitarnim tovarom biće danas propušteno preko izraelskog kontrolnog punkta "Kerem Šalom" na granici sa Pojasom Gaze, javlja "Itar tas".

13.22 - Izraelski vojni rezervisti koji se javljaju u svoje ratne jedinice imaju veliki problem da pronađu parking ispred kasarni, piše list Haarec.

13.10 - Kopnenom invazijom na pojas Gaze Izrael bi izgubio veliki deo međunarodnih simpatija i podrške, upozorio je šef britanske diplomatije Vilijam Hejg.

10.25 - Izrael spreman za "značajno proširenje" ofanzive na Gazu, rekao premijer Netanijahu, ali nije pominjao kopnenu ofanzivu.

10.20 - Razgovori o primirju u Gazi u toku i dogovor bi mogao biti postignut danas ili sutra, izjavio jedan palestinski zvaničnik.

09.33 - Sirene i dve eksplozije u Tel Avivu. Hamas potvrdio laniranje dve rakete. Izrael od jutros bombarduje Pojas Gaze i iz vazduha i sa mora. Poginulo dvoje dece, ranjeno najmanje osam novinara u napadu na dve medijske zgrade u Gazi.

Egipatski predsednik Muhamed Mursi rekao je da ima nekih nagoveštaja da bi uskoro mogao biti postignut prekid vatre između Izraela i Palestinaca u pojasu Gaze, ali nije dao nikakve čvrste garancije za takav razvoj situacije.

"Postoje nagoveštaji da bi moglo uskoro doći do prekida vatre, ali još nema garancija za to'', rekao je Mursi.

Egipat je posredovao neformalnom prekidu vatre u oktobru, koji je propao, a sada zvaničnici te zemlje pokušavaju da izdejstvuju novi dogovor.

''Želimo momentalni prekid vatre. Izraelci koriste nesrazmernu silu a meta su palestinski civili'', rekao je Redžep Erdogan, turski premijer.

Izraelska vojska pogodila je dve zgrade Gazi, u koje su smešteni arapski mediji. Povređeno je osmoro novinara, dok je dvoje dece nastradalo u izbegličkom kampu Džabaliji.

"Bilo je jasno svima da su u toj zgradi novinari, postavljena su jasna obeležja da je tamo televizija. Bili smo šokirani kada smo čuli da je izraelska raketa pogodila to zdanje. Žao nam je povređenih kolega", rekao je Muhamad Astal, novinar TV stanice EL KUDS.

Izraelski TV kanal dva javlja je da Izrael trenutno pregovara o prekidu vatre s Palestincima iz pojasa Gaze, koji bi trebalo da stupi na snagEgipu večeras, kao i da dogovor podržavaju Turska, Katar, Egipat i SAD.

Međutim, u Kabinetu izraelskog premijera su porekli izveštaje da je Izrael poslao zvaničnika u Kairo da pregovora.

"Izraelske odbrambene snage napale su više od hiljadu ciljeva u pojasu Gaze. Nanosimo velike gubitke Hamasu i drugim terorističkim organizacijama. Naši vojnici su spremni za svaku vrstu delovanja", rekao je Benjamin Netjanahu, premijer Izraela.

Samo nekoliko sati ranije general major Tal Ruso, zadužen za južnu izraelsku komandu, najavio je da će Izrael nastaviti operaciju u Gazi dok ne postigne svoje ciljeve, kako je rekao, uništenja arsenala raketa koji preti civilima.

"Tokom operacija uništili smo neke od masivnih arsenala terorista uperenih na izraelske civile i operacija još nije završena. Ona će se nastaviti još nekoliko dana", rekao je Ruso.

Na novinarsko pitanje da li je kopnena ofanziva mogućnost, on je odgovorio "apsolutno".

Visoki zvaničnici Hamsa predstavili su svoje uslove za prekid vatre na sastanku u Kairu. Oni su, između ostalog, tražili od Egipta da obezbedi da Izrael zaustavi ubistva lidera Hamasa.

U međuvremenu nekoliko stotina Izraelaca protestovalo je sinoć u Tel Avivu protiv vojne operacije, zahtevajući momentalni prekid vatre.

U izraelskim vazdušnim udarima na pojas Gaze u subotu je ubijeno 15 Palestinaca, čime je broj žrtava porastao na 47, dok je 450 ljudi ranjeno od kako je Izrael započeo operaciju "Stub odbrane". Među ubijenima je osam militanata.

Na izraelskoj strani poginulo je troje ljudi, a 18 je ranjeno, uključujući 10 vojnika. Izraelska avijacija je za četiri dana pogodila više od 950 meta.

Arapska liga najavila je da delagacija predvođena šefom te organizacije Nabilom el Arabijem u nedelju dolazi u posetu pojasu Gaze, u znak solidarnosti, nakon što je Mursi rekao da komunicira i s Izraelom i sa Palestincima.

U nedelju u Izrael dolazi francuski šef diplomatije Loran Fabius koji će posetiti i Ramalu u sklopu napora da se okonča nasilje.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи