Читај ми!

Albanski dobrovoljci u Siriji

Najmanje dve grupe "albanskih muslimana" bore se na strani pobunjenika protiv snaga predsednika te zemlje Bašara el Asada. Zvaničnici u Prištini o tome ne govore, dok policijski izvori navode da je stotinak osoba sa Kosova otišlo u Siriju.

Stotinak kosovskih Albanaca bori se na strani pobunjenika u građanskom ratu u Siriji, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

Najmanje dve grupe "albanskih muslimana" bore se protiv režima sirijskog predsednika, piše list i dodaje da je potvrdu o učešću Albanaca u sirijskom sukobu dobio od foto-reportera Vedat Džumšiti, koji je iz Sirije izvešavao za više međunarodnih medija.

Vesti o albanskim dobrovoljcima u Siriji usledile su posle pogibije Namana Demolija iz Prištine, koji je prošle nedelje ubijen u borbama.

Džumšiti  je ove godine sreo dve grupe Albanaca od po desetak dobro naoružanih pripadnika koje su držale pod kontrolom određenu teritoriju Sirije. List navodi da je Džumšiti nekoliko meseci boravio u žarištima bitaka odakle je izveštavao za više velikih svetskih medija.

"Tražili su od mene da sačuvam njihovu privatnost i da im identitet ne objavim u javnosti i naravno da sam prihvatio", rekao je Džumšiti.

Džumšiti je u maju otišao u Siriju preko Turske i radio samo na terenu koji su kontrolisali ustanici. Kontakt sa prvom grupom Albanaca koji deluju u gradu Rastanu, koji se nalazi u provinciji Alep, kaže da je ostvario preko komandanta ustanika, koji je znao za njegovo poreklo i narodnost.

Sa drugom grupom sreo se slučajno. 

Zvaničnici u Prištini ne govore o učešću kosovskih Albanaca u sukobu u Siriji, dok policijski izvori navode da imaju informaciju da je stotinak osoba sa Kosova otišlo u Siriju i stalo na stranu sirijskih pobunjenika.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи