Читај ми!

SAD: Dan odluke

Amerikanci danas biraju predsednika. Obamine i Romnijeve šanse gotovo izjednačene, pokazuju istraživanja. Izbori zvanično počeli u državi Nju Hempšir gde su dvojica kandidata dobila isti broj glasova.

Nekoliko sati pre otvaranja birališta u Sjedinjenim Državama bilo je teško predvideti hoće li aktuelni predsednik Barak Obama dobiti drugi mandat, ili će republikanski kandidat Mit Romni postati novi stanar Bele kuće.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnjenja, Obama i Romni su na nacionalnom nivou potpuno izjednačeni, 49 prema 49 odsto, dok ankete sprovedene u državama koje se smatraju ključnim za izbore pokazuju prednost predsednika Obame od jedan ili dva odsto, ali je to sve, ipak, na nivou statističke greške.

Inače, izbori su već zvanično počeli tradicionalnim glasanjem u mestu Diksvil Noč u državi Nju Hempšir, koja ima deset registrovanih birača. Prema izborim rezulatima koji su saopšteni nekoliko minuta iza ponoći, dvojica kanidata dobila su isti broj glasova, po pet.

Istovremeno, Obama i Romni obilazili su juče države za koje se očekuje da bi mogle doneti prevagu u izbornoj trci.

Obama je svoju izbornu kampanju završio u gradu Demojn u Ajovi, u kojem je, kako je rekao, pre pet godina i počeo svoj put ka Beloj kući.

Prethodno je boravio u Virdžiniji i u Ohaju gde je na skupu u Kolambasu pozvao birače da mu povere još jedan mandat kako bi završio započeti posao.

Obama je pored brojnih pristalica, juče na svim skupovima imao u podršku repera Džej-Zija i rok legende Brusa Springstina.

I Mit Romni proveo je dobar deo jučerašnjeg dana u Ohaju, državi koju je je svaki republikanski kandidat u poslednjih 30 godina morao da osvoji da bi postao predsednik.

"Znam da predsednik želi da razmišljate o pitanjima koja vam odvlače pažnju od onoga što je ključno na ovim izborima, ali mislim da je glavno pitanje da li želite da vam naredne četiri godine budu kao one prethodne ili želite stvarne promene", istakao je Mit Romni i dodao da je predsednik Obama obećao promene, ali da nije mogao da ih ostvari.

"Ja obećavam promene i znam kako da ih ostvarim", poručio je Romni.

Novi predesednik Amerike trebalo bi da bude poznat večeras, mada to još uvek nije izvesno. Naime, u dve države koje mogu biti ključne za ove izbore – na Floridi i u Ohaju, prijavljene su određene nepravilnosti koje se odnose na rano glasanje i na takozvano glasanje u odsutnosti.

Dve izborne kampanje već su u te dve države uputile armiju advokata, kako se ne bi ponovila situacija iz 2000. godine kada je Amerikancima bilo potrebno 33 dana i odluka Vrhovnog suda da saznaju ko im je novi predsednik.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи