Читај ми!

Bitka za svaki glas

Kandidati za predsednika Amerike uoči izbora izjednačeni po broju glasova, pokazuju istraživanja. Kampanja nikad intenzivnija. I najviđeniji članovi partija idu od vrata do vrata. Samo u nedelju, Obama i Romni preleteli hiljade kilometara da bi održali mitinge u četiri neodlučne države.

Nepuna 24 sata pred izlazak na birališta, četiri velika istraživanja javnog mnjenja pokazivala su da su Barak Obama i Mit Romni izjednačeni po broju glasova. Razlika među njima je gotovo na nivou statističke greške.

Teoretski, ukoliko rezultati izbora pokažu isto, razliku na nivou statističke greške, postoji mogućnost da se izbori za predsednika SAD u nekim državama ponove.

Ko bude osetio da gubi, tražiće ponovno brojanje glasova, kažu analitičari. Brojanje glasova moglo bi da uspori i najavljeno nevreme

Prema istraživanju Si-En-Ena na nacionalnom nivou, kao i u državama koje su još neodlučne, po 49 odsto birača podržava i Obamu i Romnija. Kampanja je zato najintenzivnija do sada.

U borbi za svaki glas kandidati ne štede ni sebe ni svoje timove. I Obama i Romni su u samo jednom danu, u nedelju, preleteli po nekoliko hiljada kilometara i održali mitinge u čak četiri neodlučne države.

Nijedan od njih dvojice nije preskočio presudni Ohajo. Hiljade volontera i partijskih aktivista na terenu vodi pravi rovovski rat za svaku kuću i svaki glas.

"Slobodna sam, starija sam žena i osećam da je ono što najmanje mogu da uradim, da volontiram, kako bi Obama bio reizabran. Mislim da je on pravi čovek za zemlju", kaže volonterka Telma Dodson.

Oba izborna štaba veruju da će pobediti samo ako niko od njihovih pristalica na dan izbora ne ostane kod kuće i zbog toga čak i najviđeniji članovi partija idu od vrata do vrata.

"Ovo je zaista važan trenutak. Ja sam uz Mita Romnija, kada je reč o ekonomiji, jer vidim mnogo ljudi bez posla. Traže ga, ima mnogo bolji ekonomski plan. Vredelo je posvetiti mu pažnju", kaže volonter Nik Pejdž.

Obama i Romni su na kampanju potrošili po milijardu dolara. Amerikanci kažu da im je već dosta plakata, reklama i telefonskih poziva. Ipak, i sami u kampanji rado učestvuju i time stvaraju veliko tržište izbornih materijala i suvenira.

Njihovi tvorci, nekad samo duhoviti, ali često na šaljiv način prenose ozbiljne političke poruke. Tako, na primer, Džordž Buš, koga Obamina kampanja proglašava uzorom Mita Romnija, sa šolja i majica pita birače jesu li ga se već uželeli.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво