Читај ми!

Amerika dan uoči izbora

Barak Obama za nijansu bliži pobedi od republikanca Mita Romnija, pokazuju istraživanja samo dan uoči izbora. Zbog još uvek neizvesne trke, dvojica kandidata koriste poslednje sate kampanje da obiđu države u kojima je odnos i dalje izjednačen.

Dan pred predsedničke izbore u Sjedinjenim Američkim Državama, istraživanja pokazuju da je sadašnji predsednik Barak Obama u blagoj prednosti u odnosu na republikanca Mita Romnija.

Pošto se u Americi predsednik ne bira neposrednim izborom već putem elektorskih glasova koje daju savezne države, novi stanar Bele kuće postaće kandidat koji osvoji 270 elektorskih glasova od ukupno 538, koliko postoji na nivou cele zemlje.

Prema najnovijoj anketi televizijske mreže Si-En-En objavljenoj sinoć, Obama i Romni su potpuno izjednačeni 49 prema 49 odsto.

U četiri ankete drugih medija i agencija za istraživanje javnog mnjenja, takođe objavljenima juče, Obama vodi za jedan odsto, ali je ta prednost na nivou statičke greške. Zanimljivo je reći da nijedna anketa ne daje prednost Romiju.

Upravo zbog tako neizvesne trke, dvojica kandidata koriste poslednje sate kampanje da obiđu što više država u kojima je odnos i dalje izjednačen.

Obama je juče boravio u Ajovi, Nju Hempširu, Ohaju i Floridi, poručujući da izbori u utorak nisu samo puko biranje između dve osobe. 

"To nije samo izbor između dve stranke i dva kandidata. To je izbor između dve različite vizije Amerike. Možete izabrati povratak na najgoru politiku koja je urušila našu ekonomiju, ili se možete pridružiti meni u izgradnji budućnosti koja za osnovu ima snažnu i rastuću srednju klasu", rekao je Barak Obama, predsednički kandidat demokrata.

Romni je, pak, najveći deo jučerašnjeg dana proveo u Ohaju, državi koju je svaki republikanski kandidat u poslednnjih 30 godina morao da osvoji da bi postao predsednik.

Romni je pozvao birače da ostave po strani sve govore, napade i negativne predizoborne TV spotove demokrata i da pogledaju, kako je rekao, učinak predsednika Obame u poslednje četiri godine.

"Obećao je da će biti nadstranački predsednik, ali, bio je najstranačkiji predsednik, predsednik koji je izazivao najveće podele, okrivljujući, napadajući i deleći, i to ne samo republikance koje je odbio da sluša, nego je, takođe, odbio da sluša nezavisne glasove", rekao je Mit Romni, predsednički kandidat republikanaca.

Romni će danas boraviti u Floridi i Ohaju, dve države koje će odlučiti ishod ovogodišnjih izbora. Romni u ovom trenutku ima blagu prednost u Floridi, dok u Ohaju Barak Obama, prema poslednjim anketama, vodi za jedan do dva odsto.

Sa druge strane, i Barak Obama će boraviti u Ohaju gde danas u podne, po lokalnom vremenu, ima veliki skup u Kolambasu. Pre njega će na tom skupu nastupiti i muzički umetnici, a nakon toga Obama ide u Pensilvaniju gde, kako se ističe, u ovom trenutku vodi, ali želi da učvrsti tu prednost.

Obamina kampanja ukazuje da će ishod izbora odlučiti i broj onih koji izađu u utorak, te zbog toga Obamina kampanja u poslednjih nekoliko meseci obavila 125 miliona ličnih poziva biračima, a takođe, od početka kampanje registrovala 1,8 miliona novih birača.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво