Читај ми!

Kalašnjikov traži pomoć Putina

U pismu upućenom ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, čuveni konstruktor oružja Mihail Kalšnjikov i 16 njegovih kolega zatražili da se zaustavi pad proizvodnje u čuvenoj fabrici oružja "Ižmaš".

Ruski konstruktor oružja, dizajner automatske puške AK-47 poznate kao "kalašnjikov", Mihail Kalašnjikov, pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da zaustavi pad legendarne fabrike u kojoj je izumeo to oružje.

Devedesetdvogodišnji Kalašnjikov i 16 njegovih kolega uputili su otvoreno pismo predsedniku Putinu, navodeći da je proizvodnja u fabrici motora i oružja "Ižmaš" u Iževsku pala na rekordno nizak nivo.

U pismu se navodi da su radnici primorani da se obrate predsedniku "zbog katastrofalne situacije u nekadašnjem gigantu prerađivačke industrije".

"Tužno je i sramotno videti kako se uništava nešto što je gradilo više generacija. Današnji nivo proizvodnje niži je nego ikada do sad. U ime veterana koji su proveli veći deo života u 'Ižmašu', tražimo od vas da sačuvate našu fabriku", naveli su veterani.

U pismu se navodi da visokokvalifikovano osoblje napušta fabriku zbog toga što im plate ne premašuju 10.000 rubalja (320 dolara) mesečno, što je već izazvalo proteste u fabrici.

"Proizvodnja lovačkih i sportskih pušaka je zaustavljena, a izvozni sporazumi raskinuti", dodaje se u pismu.

Fabrika "Ižmaš", osnovana 1807. godine za vreme vladavine cara Aleksandra Prvog (1777-1825), i dalje je jedan od najvećih proizvođača oružja u Rusiji, uključujući poznatu pušku AK-47.

Kao i mnoga druga ruska industrijska preduzeća, fabrika je pogođena padom domaće tražnje posle kolapsa Sovjetskog saveza i neuspehom da se taj pad nadoknadi porudžbinama iz inostranstva.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво