Читај ми!

Navala azilanata iz Srbije

Azilanti iz Srbije na drugom mestu po brojnosti odmah iza imigranata iz Eritreje, saopštile švajcarske vlasti. Azilanti ne mogu da očekuju ni dobijanje pomoći za vraćanje u zemlju porekla niti novac za put, a preti im zabrana ulaska u Švajcarsku, ističe se u saopštenju.

Broj zahteva za azil u Švajcarskoj povećan je u trećem kvartalu za 42 odsto u odnosu na isti period 2011. godine, a azilanti iz Srbije su na drugom mestu po brojnosti odmah iza imigranata iz Eritreje, saopštio je Federalni biro za migracije.

Međutim, u septembru je broj azilanata za 19 odsto opao u odnosu na avgust, objavljeno je na sajtu švajcarskog biroa.

To se objašnjava restriktivnim merama uvedenim 20. avgusta pošto su zahtevi azilanata iz Srbije, Makedonije i BiH obrađivani u roku od 48 sati. Te osobe ne mogu da očekuju ni dobijanje pomoći za vraćanje u zemlju porekla niti novac za put, a zaprećena im je zabrana ulaska u Švajcarsku, ako odbiju da napuste zemlju.

"Na nekoliko sedmica, broj azilanata iz Bosne, Makedonije i Srbije bio je smanjen", piše u mesečnom izveštaju švajcarskog biroa za migrante.

Navodi se i da je u avgustu bilo 765 azilanata iz te tri zemlje, a u septembru ne više od 327.

Međutim, podaci iz trećeg kvartala ove godine pokazuju povećanje broja azilanata. Podneto je 7.830 zahteva za azil, što je za 550 više nego u prethodnom kvartalu.

Azilanti, kako se navodi, uglavnom dolaze iz Eritreje (1.120), Srbije (797), Nigerije (721), Makedonije (515) i Tunisa (421).

Švajcarski biro navodi da, uprkos ratu u Siriji, broj azilanata iz te zemlje nije mnogo povećan u trećem kvartalu – njih je 337, što je 85 više. Ukazuje se da je Švedska glavno odredište sirijskih izbeglica, sa više od 1.000 zahteva za azil mesečno.

Samo u trećem kvartalu 3.725 osoba je napustilo Švajcarsku ili otišlo avionom pod nadzorom vlasti, što je 50 odsto više nego u istom periodu 2011. godine.

Broj osoba koje su napustile Švajcarsku u sopstvenoj režiji i dobrovoljno povećan je 30 odsto – bilo ih je 1.780.

U prvih devet meseci ove godine, ukupno 10.202 osobe napustile su Švajcarsku avionom pod nadzorom vlasti, što je više nego tokom čitave 2011. godine, zaključuje se i u saopštenju švajcarskog Federalnog biroa za migracije.

Број коментара 22

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво