Читај ми!

Letelica Hezbolaha snimila izraelske baze?

"Ajub", oborena letelica libanskog Hezbolaha, letela je nad Izraelom 55 kilometara i, pre nego što je uništena, poslala je uživo snimke tajnih izraelskih vojnih baza, piše "Sandej tajms".

Letelica libanskog Hezbolaha, koja je ušla u vazdušni prostor Izraela i letela nad tom zemljom 55 kilometara dok nije oborena, poslala je nazad snimke uživo tajnih izraelskih vojnih baza, prenose izraelski mediji pisanje Sandej tajmsa.

U izveštaju se navodi da je bespilotna letelica bila u vazduhu tri sata dok je nije presreo avion F-16, pa se veruje da je poslala slike priprema za zajedničku vojnu vežbu Izraela i SAD, kao i mesta na kojima su balističke rakete i možda nuklearni reaktor Dimona, piše britanski list.

Sandej Tajms prenosi da presretanje letelice "ajub", koja je ukupno preletela preko 300 kilometara, nije uspelo odmah, jer ju je prva izraelska raketa promašila.

Izraelska vojska je navela da je letelica oborena posle pola sata leta nad Izraelom.

Lider Hezbolaha, šeik Hasan Nasralah potvrdio je da su poslali letelicu, precizirajući u televizijskom obraćanju da je iranske proizvodnje i da je oborena kraj nuklearnog reaktora.

Nasralah je istakao da je "ajub" dizajniran i proizveden u Iranu, ali da je sklopljen u Libanu, porekavši izveštaje da je ruskog dizajna.

Šeik je objasnio da je poslata u odgovoru na izraelsko narušavanje libanskog vazdušnog prostora od 2006. godine, kada je vođen jednomesečni rat između pripadnika Hesbolaha i izraelske vojske.

"Taj let nije bio naš prvi i neće biti poslednji i dajemo garancije da možemo dostići koju god tačku želimo. Imamo pravo da šaljemo izviđačke avione nad okupiranom Palestinom u bilo koje vreme", rekao je šeik.

Iranski ministar odbrane Ahmad Vahidi izjavio je da je ovonedeljno upućivanje bespilotne letelice libanskog radikalnog pokreta Hezbolah u vazdušni prostor Izraela potvrda vojnih sposobnosti Irana, prenela je državna televizija.

Ta izjava je prvo zvanično priznanje Irana da je za letelicu libanske militantne grupe primenjena iranska tehnologija, navodi AP.

"Vreme u kojem je cionistički režim u Izraelu mogao da se smatra najmoćnijim u regionu je prošlo", rekao je general Vahidi.

Izraelski ratni avioni oborili su bespilotnu letelicu, ali je taj upad označio narušavanje dobro čuvanog izraelskog vazdušnog prostora, što se retko dešava, prenosi AP.

Hezbolah, snažna šitska grupa posvećena uništenju Izraela, dugo je bila "izaslanik" Irana duž izraelske severne granice.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je prethodno najavio da će "Izrael delovati odlučno da odbrani svoje granice na moru, u vazduhu i na kopnu" kao što je "omeo pokušaj Hezbolaha" da pošalje bespilotnu letelicu u izraelski vazdušni prostor.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво