Читај ми!

Ubijen američki ambasador u Libiji

Američki ambasador u Libiji i još tri službenika ubijena u napadu radikalnih islamista na konzulat SAD u Bengaziju. Neredi i u Kairu. Nasilje usledilo posle prikazivanja filma "Nevinost muslimana". Vašington najavljuje osvetu, radikalni islamisti intifadu. Premijer Srbije Ivica Dačić izrazio saučešće porodicama poginulih.

22.15 - Američke vlasti evakuisale diplomatsko osoblje iz Bengazija u Tripoli. 

17.39 - Egipatske vlasti uhapsile četiri osobe zbog upada na posed američke ambasade za vreme demonstracija održanih u Kairu. 

17.01 - Američki predsednik Barak Obama rekao da napad u Bengaziju neće pokvariti vezu Amerike i Libije, navodeći da će dve države zajednički privesti počinioce pravdi. 

16.25 - Hiljade Palestinaca demonstriraju u pojasu Gaze. Pale američke zastave. 

15.43 - Ambasade SAD u Tunisu i Alžiru upozorene da radikalni islamisti, preko socijalnih mreža, planiraju demonstracije. Zgrade evakuisane. Barak Obama naredio dodatne mere opreza u američkim ambasadama širom sveta.

14.23 - Amerikanci u Bengazi poslali protivterorističku jedinicu FAST. 

14.12 - Libijski premijer Abdel Rahim el Keb osudio napad na američku ambasadu i za nasilje optužio "ostatke" Gadafijevog režima. Obaveštajci tvrde da je za napad odgovorna brigada Ansar al Šarija. 

13.36 - Ovo je bila intifada - zaštita imena Proroka u Libiji, rekao je Ismail Salabi jedan od lidera radikalnih islamista u Bengaziju. 

13.20 - Ambasaddor Stivens je umro od gušenja pošto su demonstranti napali automobil u kojem se nalazio. U napadu je povređeno još 18 Amerikanaca. 

Četiri osobe, uključujući i američkog ambasadora, ubijene u napadu radikalnih islamista na američki konzulat u Bengaziju. Napadnuta i američka ambasada u Kairu.

"Ambasador i još tri službenika ubijena su kada je naoružani muškarac ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača", rekao je neimenovani zvaničnik američke ambasade. 

Zamenik libijskog ministra unutrašnjih poslova Vanis el Šari, ranije je rekao da je ostalo osoblje konzulata evakuisano i nalazi se na bezbednom mestu. Rulja je zgradu ambasade gađala i projektilima sa susedne farme.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton najavila je oštar odgovor Vašingtona na napade na američka diplomatska predstavništva u Kairu i Bengaziju, navodeći da SAD promovišu versku toleranciju, ali i da će učiniti sve kako bi se ovakvi napadi u bodućnosti sprečili.

Predstavnik policije u Bengaziju rekao je američkoj televiziji Si-Bi-Es da je libijsko obezbeđenje konzulata pokazalo rulji gde se nalazi ambasador, pošto su ga na početku protesta sklonili iz zgrade na sigurno mesto.

Američki analitičari se pitaju i zašto u zgradi konzulata nije bilo marinaca, koji svuda u svetu obezbeđuju diplomatska predstavništva SAD, već je angažovano lokalno obezbeđenje.

Si-Bi-Es navodi da se među poginulima nalaze i dvojica marinaca, ali da se ne zna da li su oni bili deo obezbeđenja konzulata ili su stigli neposredno pred napad.

Prema navodima libijskih vlasti ambasador Kris Stivens je došao u Bengazi na sastanak sa predstavnicima naftnih kompanija.

Kris Stivens je prvi američki ambasador koji je poginuo na dužnosti od 1979. godine.

Nasilje u Bengaziju i Kairu izbilo je posle prikazivanja filma "Nevinost muslimana" koji je podržao konroverzni američki pastor Teri Džons, čije su najave da će spaliti Kuran, pre dve godine, izazvale talas nasilja u Avganistanu.

Neredi u ova dva grada, slučajno ili ne, poklopili su se i sa pozivom lidera Al Kaide Ajmana al Zavahirija, koji je muslimane pozvao na seriju osvetničnih napada na Amerikance zbog ubistva jednog od vođa radikalnih islamista u Jemenu.

Napad u Bengaziji izveli su lokalni Salafisti, čiji je uticaj značajno porastao, posla pada režima Moamera al Gadafija, u dobroj meri i jer su ih zdušno naoružavale države poputa Katara i Saudijske Arabije.

Njihov bes izazvao je film čiju je produkciju podržao pastor Teri Džons. "Nevinost muslimana", koji je režirao Izraelac, postavljen je pre 24 časa na sajt jedne od koptskih organizacija u Egiptu, i u njemu je prorok Muhamed prikazan kao promoter pedofilije.

U Kairu je ambasadu napalo oko 2.000 ljudi, ali nisu uspeli da pređu zidine kojima je opkoljena američka ambasada. Jedan od demonstranata, ipak, uspeo je da se dočepa američka zastave i zapali je.

U oba napada, demonstranti su vikali "Alahu ekbar", "Nema Boga do Alaha i Muhamed je njegov prorok", a u Bengaziju se klicalo i Osami bin Ladenu.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво