Oland razočarao Francuze

Kraj medenog meseca Francuza i njihovog predsednika. Posle prvih sto dana, Olandu znatno opala podrška, a bogataši napuštaju zemlju. Obećavao je izmenu fiskalnog sporazuma, a onda ocenio da Evropska unija ide u dobrom pravcu.

Prošlo je prvih stotinu dana vlasti francuskog predsednika Fransoa Olanda, posle kojih se obično daju prve ocene. Da li su Francuzi očekivali nemoguće od gospodina Normalnog, tek pokazalo se nisu zadovoljni što konkretnije i energičnije ne rešava ekonomske i druge probleme, dok bogataši zbog njegove poreske politike beže iz zemlje.

Fransoa Oland je, po svemu sudeći, popularniji u Muzeju voštanih figura u Londonu, gde svi posetioci iz Francuske traže da vide svog predsednika, nego u domovini, gde ga posle sto dana vlasti, podržava svega polovina sunarodnika. Jedino je Žak Širak više razočarao u ranim danima predsednikovanja.

"Normalnost" koja je bila prednost na izborima, pokazuje se kao mana na vlasti i novinari su Fransoa Olandu skovali novi nadimak "mekani predsednik".

"Mala podrška demonstrira nestrpljenje i verovatno razočaranje Francuza time što nema dovoljno ciljanih akcija vlade", kaže Frederik Dabi iz Agencije za istraživanje javnog mnjenja "IFOP".

Francuze najviše brine neizvesna ekonomska budućnost, jer je nezaposlenost najveća od kraja prošlog veka. Suočen sa padom popularnosti i zbog toga što će se o njegovom predsednikovanju suditi pre svega kroz ekonomiju, Oland snižava cenu goriva i državnim novcem pomaže zapošljavanje mladih.

Kristofer Bikerton iz Instituta za političke studije u Parizu kaže da ga to povezuje s narodom, ali ti potezi imaju mali značaj s obzirom na zatvaranje radnih mesta i odsustvo ekonomskog rasta koji ostaju glavni izazovi u narednim mesecima.

Bogataši napuštaju zemlju 

Uz to, jedini koji mogu da ulažu i otvaraju nova radna mesta, napuštaju Francusku zbog najave o povećanju poreza na velike zarade. I najbogatiji Evropljanin, francuski magnat Bernar Arno traži belgijsko državljanstvo.

"Jedinu korist ima Velika Britanija, jer veliki broj francuskih preduzetnika dolazi u biznis emigraciju jer su porezi niži i povećavaju njene poreske prihode", kaže Predrag Simić, profesor FPN, bivši ambasador u Francuskoj.

Zamera mu se i da je pogazio neka obećanja. Obećavao je izmenu fiskalnog sporazuma, a onda ocenio da Evropska unija ide u dobrom pravcu. Predstavljao se kao oštar protivnik štednje, ali nije sprečio mere koje Brisel nameće privredama prezaduženih zemalja.

"Pitanje je i koliko će moći da brani svoj pristup koji naglašava rast, a ne štednju, jer će i francuski budžet za sledeću godinu verovatno biti zasnovan na rezovima", rekao je Kristofer Bikerton.

Ipak, priznaju mu da je ispunio očekivanja da bude predsednik stila suprotnog Nikoli Sarkoziju. Očito da to Francuzima nije dovoljno, pa je njihov produženi medeni mesec sa Fransoa Olandom posle sto dana vlasti završen.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи